Ciasto Miodowe Lata to bardzo pyszne i efektowne połączenie kruchego ciasta miodowego, gotowanego sernika i galaretki z jabłkami. Jest tak smaczne, że nie sposób się od niego oderwać. Wszystkie smaki idealnie ze sobą współgrają, tworząc genialną kompozycję.
Składniki na Ciasto Miodowe Lata:
Blaty miodowe:
- 500 g mąki pszennej typ 450 lub 500
- 200 g masła
- 3/4 szklanki cukru (150 g)
- 2 jajka (rozmiar M)
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Masa serowa:
-
- 200 g masła
-
- 3/4 szklanki cukru (150 g)
-
- 200 ml mleka
-
- 1 kg zmielonego trzykrotnie twarogu (może też być z wiaderka)
-
- 4 jajka
-
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (takie na 0,5 l mleka)
Warstwa jabłkowa:
-
- 4 jabłka
- 2 galaretki agrestowe
- łyżka soku z cytryny
- 0,5 l wody
Polewa czekoladowa
- 150 g gorzkiej czekolady
- 5-6 łyżek mleka
Przygotowanie
Rozpoczynamy od przygotowania ciasta miodowego. Mąkę mieszamy z sodą. Dodajemy cukier, miód i jajka. Zimne masło siekamy drobno nożem i dodajemy do reszty składników. Zagniatamy ciasto. Można również również wszystkie składniki włożyć do miski i zagnieść ciasto robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie dno blaszki (moja ma wymiary 28×23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia wylepiamy pierwszą częścią ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 12-15 minut w trybie góra-dół. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie pieczemy drugi blat ciasta.
Przygotowujemy masę serową. Budynie wsypujemy do mleka i mieszamy, aż się rozpuszczą. W garnku rozpuszczamy masło z cukrem. Kiedy masło się roztopi, dodajemy ser i jajka. Energicznie mieszamy rózgą, do połączenia się składników. Gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż masa będzie bardzo gorąca, ale jeszcze nie będzie wrzeć. Wlewamy wtedy powoli budynie z mlekiem i cały czas mieszamy, aż masa nabierze konsystencji budyniu i będzie widać lekkie bulgotanie. Masę pozostawiamy na około 15 minut, aby lekko się przestudziła i wylewamy na blaszkę, w której jest spodni blat ciasta. Całość pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Przygotowujemy warstwę jabłkową. Galaretki rozpuszczamy w 0,5 l wody i pozostawiamy do wystudzenia. Obrane i pozbawione nasion jabłka ścieramy na tarce o średnich oczkach, polewamy sokiem z cytryny i mieszamy je z tężejącą galaretką. Masę wkładamy na około 10 minut do lodówki, aby lekko stężała. Następnie wykładamy ją ostrożnie na całkowicie zimną warstwę serową. Całość nakrywamy drugim blatem ciasta.
W rondelku rozpuszczamy na małym ogniu mleko z czekoladą, cały czas mieszając do uzyskania jednolitej, płynnej polewy. Czekoladę wylewamy na wierzch ciasta i rozprowadzamy po całej powierzchni. Kiedy polewa czekoladowa przestygnie, ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby masy dobrze zastygły.
Uwielbiam ciasta z dodatkiem miodu. Mają wyczuwalnie subtelniejszy smak. Pozdrawiam serdecznie.
Czy można użyć galaretki cytrynowej ?
Można.