Bułeczki gyros to pyszne drożdżowe bułki z farszem z piersi kurczaka w przyprawie do gyrosa, pieczarek i kukurydzy. Smakują pysznie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można jej podać z sosem czosnkowym albo dodatkową porcją ketchupu. Takie bułki świetnie sprawdzą nadają się do wzięcia ze sobą do pracy, szkoły czy na wycieczkę.
Składniki na bułeczki gyros (około 16 sztuk):
- 70 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka (szklanka)
- 500 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (około 4 szklanki)
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej (szklanka) – można pominąć i dać pszenną
- 100 g masła
- łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka rozmiar M
Farsz:
- 2 piersi z kurczaka (400 g) + przyprawa do gyrosa, papryka ostra, papryka wędzona, sól, pieprz
- cebula czerwona
- 400 g pieczarek
- pół puszki kukurydzy
- 3 łyżki ketchupu
- sól, pieprz, czosnek suszony, papryka ostra
Dodatkowo: jajko do posmarowania, oregano
Przygotowanie
Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy po łyżce mąki i cukru, oraz około 1/3 szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Zaczyn dokładnie mieszamy i odstawiamy (najlepiej w ciepłe miejsce) na około 15 minut, aż drożdże zaczną „pracować”. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Do dużej miski przekładamy mąkę, cukier, sól, masło (nie musi być całkowicie wystudzone, ważne, żeby nie było gorące), wbijamy jajka, dodajemy resztę ciepłego mleka i wyrośnięty rozczyn z drożdży.
Ciasto wyrabiamy ręcznie albo za pomocą miksera z hakiem, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie i za bardzo klei się do dłoni, dosypujemy jeszcze odrobinę mąki. Miskę z wyrobionym ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45 minut, aż podwoi swoją objętość.
Przygotowujemy farsz. Kurczaka kroimy w kostkę i posypujemy przyprawami. Wrzucamy na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju i smażymy 2-3 minuty. Po tym czasie dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy kolejnych kilka minut. Kurczaka z cebulą przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Na tej samej patelni smażymy pieczarki pokrojone w kostkę, aż odparuje z nich woda i zaczną nabierać złotego koloru. Składniki odstawiamy do wystudzania. W misce mieszamy ze sobą kurczaka, pieczarki i kukurydzę. Dodajemy ketchup i przyprawy.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski, ręcznie krótko wyrabiamy, następnie dzielimy je na 2 równe części. Następnie każdą część dzielimy jeszcze na 2. Z jednej takiej części formujemy 4 kuleczki. Każdą kulkę rozwałkowujemy albo spłaszczamy w dłoni na niewielki placek średnicy około 12-15 cm.
Na środek każdego placka nakładamy po czubatej łyżce farszu, następnie dokładnie zalepiamy brzegi i formujemy lekko spłaszczone kulki. Układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do dołu. Następnie nakrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie każdą bułeczkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy oregano.
Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez około 25 minut z trybie góra-dół, aż bułki lekko zbrązowieją. Podajemy na ciepło lub zimno.
Zostaw odpowiedź