Ciasto Sztuczka Macochy to pyszne ucierane ciasto przełożone dżemem porzeczkowym i kremem z mascarpone, a na wierzchu oblane polewą czekoladową. Jest mało skomplikowane, ale smaczne i efektowne. Świetnie sprawdzi się do popołudniowej kawy czy na spotkaniu w gronie znajomych. Każdy skusi się na kawałek.
Składniki na Ciasto Sztuczka Macochy:
Ciasto:
-
- 200 g masła
-
- 5 jajek (rozmiar M)
-
- 150 g cukru
-
- 180 g mąki pszennej typ 450
-
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
-
- 5 łyżek mleka
-
- 1 łyżka kakao
Krem ciemny:
- 250 ml śmietany 30%
- 250 g mascarpone
- 40 g cukru pudru
- łyżeczka kakao
- łyżka masła orzechowego (lub czekoladowego)
Krem jasny:
- 250 ml śmietany 30%
- 250 g mascarpone
- 40 g cukru pudru
Dodatkowo do kremów:
- 150 ml wody
- półtora łyżki żelatyny
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 6-7 łyżek mleka
Dodatkowo:
- mały słoik dżemu porzeczkowego
Przygotowanie
Przygotowujemy ciasto. Wszystkie jego składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło miksujemy z cukrem. Cały czas miksując, dodajemy po jednym jajku. Następnie wsypujemy powoli mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, na końcu wlewamy mleko. Gotowe ciasto wylewamy na blachę (moja ma wymiary 24 x 24 cm) wysmarowanej tłuszczem lub wyścielonej papierem do pieczenia i wyrównujemy. Pieczemy w nagrzanym do 180 C piekarniku przez około 35 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Zimne ciasto przekrawamy na dwie części.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Przygotowujemy ciemny krem. Śmietanę prosto z lodówki ubijamy na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Do miski przekładamy mascarpone, masło orzechowe i kakao. Składniki miksujemy przez chwilę do ich połączenia się, następnie cały czas miksując dodajemy bitą śmietanę i miksujemy przez chwilę. Na koniec wlewamy połowę zimnej, ale jeszcze nie tężejącej żelatyny.
Przygotowujemy jasny krem. Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder, a następnie cały czas ubijając dodajemy mascarpone i wlewamy resztę żelatyny.
Wewnętrzne części blatów smarujemy dżemem porzeczkowym. Spód ciasta najlepiej włożyć z powrotem do blaszki. Na niego wykładamy ciemny krem, wyrównujemy i ostrożnie rozsmarowujemy jasny krem. Krem przykrywamy drugim blatem ciasta.
Przygotowujemy polewę czekoladową. Czekoladę połamaną na kostki i śmietankę podgrzewamy na wolnym ogniu w rondelku, od czasu do czasu mieszając, aby nic się nie przypaliło. Polewę doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie wylewamy ją na wystudzone ciasto. Kiedy całość będzie całkowicie zimna, ciasto wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie można je już bez problemu kroić.
Kto wymysla takie idiotyczne nazwy dla ciast? Jak nie,”Zemsta tesciowej”,to “Popapraniec” albo inny “Plesniak” czy “Sztuczka macochy”.Ukrzyzowac kretyna za takie nazwy.Ja do dzis nie upieklam i nie upieke ciasta pod nazwa “Zemsta tesciowej” Moja bardzo byla juz szczesliwie dla mnie, tesciowa,byla z piekla rodem.
Współczuję, chyba musi mieć Pani jakiś problem, skoro tak bardzo irytują Panią nazwy ciast.