Sałatka nicejska z tuńczykiem, oliwkami i pomidorami to klasyka kuchni francuskiej i jak każda znana potrawa, doczekała się wielu wersji. Podany poniżej przepis jest jednym z tych bardziej tradycyjnych.
Sałatka jest bardzo smaczna, lekka i kolorowa. Mi bardzo smakuje w towarzystwie grzanek z bagietki. Sprawdzi się zarówno na szybki obiad, jak i elegancką kolację czy jako przekąska na imprezie.
Składniki na sałatkę nicejską:
- 6-7 małych ziemniaków
- około 150 g fasolki szparagowej zielonej (może być mrożona)
- 250 g pomidorów koktajlowych
- główka sałaty rzymskiej mini
- 4 jajka
- 2 garście zielonych oliwek bez pestek
- około 250 g tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (2 puszki)
Sos winegret:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka musztardy Dijon
- sól, pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Fasolę szparagową myjemy i odcinamy jej końcówki. Kroimy na dwie, dłuższe na trzy części. Fasolę gotujemy na parze do miękkości. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i przekrawamy na pół. Tuńczyka odsączamy z zalewy i dzielimy na mniejsze kawałki. Sałatę i pomidory myjemy. Pomidory i ziemniaki przekrawamy pół.
Przygotowujemy sos. Oliwę mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, musztardą, sokiem z cytryny i przyprawami.
Sałatkę nicejską można podać na dwa sposoby. Albo na dużym płaskim talerzu albo w miarę płaskiej misce ułożyć na dnie liście sałaty rzymskiej, a tuńczyka, ziemniaki, fasolę, oliwki i pomidory ułożyć wkoło obok siebie. Na nich położyć jajka i całość polać sosem. Każdy może wtedy nakładać sobie takie składniki na jakie ma ochotę.
Można również sałatę rzymską porwać na mniejsze kawałki i wymieszać z pomidorami, ziemniakami, fasolą oliwkami i tuńczykiem. Sałatkę przełożyć na talerz czy do salaterki, ułożyć na niej jajka i polać sosem.

Zobacz inne przepisy na sałatkę z tuńczykiem:
Sałatka jajeczna z tuńczykiem i kukurydzą
Lekka sałatka warstwowa z tuńczykiem
Szybka sałatka z tuńczykiem
Sałatka z tuńczykiem i serem wędzonym
Sałatka warstwowa z tuńczykiem – błyskawiczna do zrobienia

Idealna na kolacje 😉