Surówka z kapusty pekińskiej inna niż wszystkie

Surówka z kapusty pekińskiej inna niż wszystkie
Surówka z kapusty pekińskiej inna niż wszystkie

Surówka z kapusty pekińskiej inna niż wszystkie, bo z dodatkiem papryki konserwowej i słodkiego sosu chili jest pyszna i będzie stanowić świetny dodatek do obiadu. Składniki na surówkę można kupić przez cały rok, sprawdzi się więc zarówno na grilla, jak i do świątecznej pieczeni. Robi się ją szybko i smakuje każdemu.

Słodki sos chili możecie zrobić sami, albo kupić w sklepie. Jest sprzedawany w małych buteleczkach w każdym większym markecie na dziale z żywnością egzotyczną czy fit.

 

Składniki na surówkę z kapusty pekińskiej innej niż wszystkie:

  • mała kapusta pekińska
  • średniej wielkości marchew
  • mała puszka kukurydzy
  • 4 kawałki papryki konserwowej
  • pęczek szczypioru
  • niewielka cebula
  • 2 łyżki słodkiego sosu chili
  • łyżeczka octu ryżowego (można pominąć)
  • sól

 

Przygotowanie

Kapustę drobno szatkujemy, przekładamy do miski i zasypujemy pół łyżeczki soli. Kapustę z solą ugniatamy przez chwilę ręką i odstawiamy na pół godziny. W tym czasie kukurydzę odsączamy z zalewy, paprykę kroimy w paski, cebulę w piórka, marchew ścieramy na tarce, a szczypior drobno siekamy. Do miski z kapustą dodajemy resztę warzyw, wlewamy ocet i słodki sos chili. Całość mieszamy dokładnie. Surówkę można podawać od razu. W lodówce przechowujemy do około 3 dni.

 

Surówka z kapusty pekińskiej inna niż wszystkie
Surówka z kapusty pekińskiej inna niż wszystkie

 

Zobacz inne przepisy na surówki z kapusty pekińskiej:

Surówka z kapusty pekińskiej, cukinii i pomarańczy (121 kcal)

Surówka z kapusty pekińskiej z chrzanem

Colesław z kapusty pekińskiej

Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i ogórkiem

Surówka z kapusty pekińskiej, pomidora i kukurydzy