Sałatka weekendowa z kiszonym kalafiorem i wędzonym kurczakiem to zaskakująco smaczny przepis na szybką przekąskę, którą można podać na imprezie ze znajomymi czy na kolację. Kiszonego kalafiora możecie przygotować sami w domu lub kupić w sklepie – w większych marketach powinien być dostępny. Jeśli jednak nigdzie go nie znajdziecie, kalafiora można zastąpić np marynowanymi pieczarkami.
Sałatkę robi się stosunkowo szybko – wystarczy ugotować jajka i wszystkie składniki pokroić w kostkę. Nie będzie więc nastręczała trudności nawet osobom nieobeznanym w kuchni.
Taka sałatka jest smaczna i wyrazista w smaku – im dłużej postoi tym bardziej wyrazista się staje, gdyż smak kiszonego kalafiora staje się mocniejszy. Jeśli lubicie eksperymentować w kuchni, to z pewnością coś dla was. Jeśli wolicie łagodniejsze smaki, marynowane pieczarki sprawdzą się lepiej niż kalafior.
Składniki na sałatkę weekendową z kiszonym kalafiorem:
- 300 g kalafiora kiszonego
- 250 g mięsa z wędzonych udek kurczaka
- 4 jajka
- duża, twarda gruszka
- mała puszka kukurydzy
- 2 czubate łyżki majonezu
- czubata łyżeczka ostrej musztardy
- sól, pieprz
Przygotowanie
Różyczki kalafiora odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Mięso kurczaka oddzielamy od skór i kości i kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Jajka gotujemy na twardo przez około 7 minut. Następnie studzimy je, obieramy i kroimy w kostkę. Gruszkę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski. Dodajemy majonez, musztardę i przyprawy. Mieszamy dokładnie. Sałatkę odstawiamy na godzinę do lodówki do schłodzenia.
Zobacz inne przepisy na sałatki z wędzonym kurczakiem:
Sałatka z tortellini i wędzonym kurczakiem – sprawdzony przepis
Sałatka z wędzonym kurczakiem i marynowanymi pieczarkami
Lekka sałatka z wędzonym kurczakiem (102 kcal)
Sałatka makaronowa z kurczakiem i brokułem
Zostaw odpowiedź