Żeberka w kapuście kiszonej z piekarnika to wyjątkowo pyszne danie, które można podać zarówno na codzienny obiad, jak i na większej uroczystości. Nie wymagają wiele pracy ani składników, a smakują obłędnie. Jeśli szukacie prostego i mało skomplikowanego dania, z którym każdy sobie poradzi, a jednocześnie chcecie wzbudzić zachwyt domowników i gości, to z pewnością danie dla was.
Kiszona kapusta w połączeniu z słodkawymi jabłkami stanowi świetną bazę dla mięsa wieprzowego, które jest miękki, soczyste i odchodzi od kości. Takie danie można podać bez niczego, z pieczywem albo z gotowanymi ziemniakami i surówką np. z marchewki. Żeberka bez problemu można odgrzać na drugi dzień, smakują równie dobrze.
Składniki na żeberka w kapuście kiszonej z piekarnika (4 porcje):
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 0,5 kg kapusty kiszonej (może być z marchewką)
- 2 duże jabłka
- duża cebula
- 1/3 kostki smalcu (70 g)
- łyżka majeranku
- sól, pieprz, papryka ostra, czosnek suszony, rozmaryn
Przygotowanie
Żeberka myjemy, osuszamy, kroimy na małe porcje wzdłuż kości i obsypujemy solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i rozmarynem. Odstawiamy przynajmniej na godzinę. Po tym czasie na patelni rozpuszczamy smalec i wrzucamy na niego żeberka. Smażymy je razem z cebulą pokrojoną w piórka 2-3 minuty, następnie mięso obracamy na drugą stronę i smażymy kolejne kilka minut.
Na dnie naczynia żaroodpornego układamy kapustę kiszoną. Na nią dajemy obsmażone żeberka z cebulą. Jabłka obieramy, przekrawamy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w plastry. Smażymy je na tej samej patelni co żeberka. Kiedy zaczną mięknąć dodajemy majeranek i smażymy jeszcze 3-4 minuty. Jabłka układamy na żeberkach.
Naczynie żaroodporne nakrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy przez około 1 godz 30 minut.
Zostaw odpowiedź