Ciasto Słodki Poranek składa się z obłędnie miękkiego i puszystego biszkoptu z dwukolorowym kremem na bazie bitej śmietany z dodatkiem malin. Całość jest posypana wiórkami kokosowymi. Ciasto jest dość proste i szybkie do przygotowania, a prezentuje się bardzo dobrze i smakuje rewelacyjnie. Jest leciutkie jak chmurka i orzeźwiające. Myślę, że nawet osoby niezbyt wprawione w pieczeniu ciast powinny sobie poradzić.
Składniki na Ciasto Słodki Poranek:
Biszkopt:
- 4 jajka rozmiar M
- 85 g mąki pszennej tortowej (2/3 szklanki)
- 100 g cukru (pół szklanki)
- opakowanie kisielu około 30 g (dałam o smaku kiwi)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 200 g malin (mogą być truskawki lub inne owoce)
- 2 łyżki żelatyny
- 180 ml wody
- 250 g mascarpone
- 330 ml śmietany 30%
- 5 łyżek cukru
Dodatkowo: garść wiórek kokosowych, pół cytryny, pół szklanki wody
Przygotowanie
Przygotowujemy biszkopt. Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbijamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 10 minut. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kisielem. Masę wylewamy na blaszkę (moja ma wymiary 24×24 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 25 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmujemy je, przekładamy na deskę do krojenia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Ciasto przekrawamy na dwa równe blaty. Oba blaty biszkoptu skrapiamy sokiem z cytryny wymieszanym z pół szklanki wody.
Maliny miksujemy na gładką masę. Żelatynę rozpuszczamy w 180 ml gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę prosto z lodówki ubijamy na wysokich obrotach miksera, aż będzie sztywna. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce mascarpone, a na koniec zimną, ale jeszcze płynną żelatynę. 1/3 kremu przekładamy do innej miski i mieszamy z malinami.
Krem z malinami przekładamy na spodni blat biszkopta i rozsmarowujemy równomiernie. Następnie wykładamy większą część białego kremu. Nakrywamy drugim blatem biszkoptu. Na wierzchu rozsmarowujemy resztę kremu. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby krem dobrze zastygł.
Fajnie wygląda te ciasto