Sałatka warstwowa z tuńczykiem i kukurydzą jest bardzo prosta i szybka do zrobienia, a bardzo ładnie prezentuje się na stole i świetnie smakuje. Taka sałatka jest uniwersalnym daniem, które można podać na wszelkiego rodzaju okazje i zawsze się sprawdzi.
Do jej przygotowania nie potrzeba żadnych umiejętności kulinarnych, wystarczy składniki pokroić lub odsączyć z zalewy i ułożyć równo warstwami w salaterce. Równie dobrze można również wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Sałatkę można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni i nic się z nią nie dzieje.
Składniki na sałatkę warstwowa z tuńczykiem i kukurydzą:
- 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
- 5 jajek
- puszka kukurydzy
- cebula czerwona
- 4 ogórki konserwowe
- mała puszka młodej marchewki konserwowej (może też być puszka marchewki z groszkiem)
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstego jogurtu
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka ostrej musztardy
- sól, pieprz
Przygotowanie
Jajka gotujemy na twardo, przez około 7-8 minut, studzimy i obieramy. Żółtka i białka osobno ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Ogórki kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Kukurydzę, marchew i tuńczyka dokładnie odsączamy z zalewy. Pamiętajmy, aby wszystkie składniki były w osobnych naczyniach, nie łączymy ich ze sobą. W miseczce mieszamy ze sobą majonez, jogurt, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz.
W przezroczystej salaterce układamy kolejno: białka jajek, marchew, tuńczyk, cebula, kukurydza, ogórki konserwowe, sos czosnkowy, żółtka jajek. Sałatkę odstawiamy na godzinę do lodówki, do schłodzenia.
Zostaw odpowiedź