Sernik z mlekiem w proszku na spodzie z herbatników wychodzi bardzo smaczny, wysoki, kremowy i puszysty. Lekko mleczna nuta nadaje mu niepowtarzalnego smaku, wprost rozpływa się w ustach. Poza tym jest niezwykle lekki i delikatny. Ze względu na te wszystkie atuty jest jednym z moich ulubionych serników. Poza tym robi się go szybko i nie wymaga wiele pracy.
Składniki na sernik z mlekiem w proszku:
- 1 kg sera z wiaderka lub zmielonego trzykrotnie twarogu
- 6 jajek rozmiar M
- 200 g cukru
- 200 g mleka w proszku pełnotłustego (około 2 szklanki)
- 370 ml mleka (półtora szklanki)
- 160 g oleju rzepakowego (2/3 szklanki)
- łyżka aromatu migdałowego (lub inny ulubiony)
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (po około 40 g każdy)
- około 150 g herbatników
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka wbijamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 10 minut. Pod koniec ubijania dodajemy cukier.
Do osobnej miski wkładamy ser, olej, mleko, aromat migdałowy i proszek budyniowy. Miksujemy przez chwilę robotem kuchennym na wolnych obrotach, do połączenia się składników. Następnie, cały czas miksując wsypujemy mleko w proszku. Do masy serowej dodajemy ubite jajka i mieszamy łyżką, aż powstanie jednolita masa.
Blaszkę (moja ma wymiary 28×23 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki. Masę serową ostrożnie z małej wysokości wylewamy na herbatniki.
Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez godzinę w trybie góra-dół. Jeśli w trakcie pieczenia wierzch zacznie się robić zbyt brązowy, wyłączamy górne grzanie lub przykrywamy go folią aluminiową albo papierem do pieczenia. Sernik studzimy w piekarniku, przy minimalnie otwartych drzwiczkach. Jak każdy sernik, lekko opadnie podczas studzenia.
Zostaw odpowiedź