Botwinka na rosole z dużą ilością buraków to pyszna, domowa zupa idealna na chłodniejsze wiosenne czy wczesnoletnie dni. Jest lekka, ale jeśli dodamy do niej ziemniaki czy jajka stanie się sycąca. Świetnie więc sprawdzi się na smaczny obiad dla całej rodziny. Ten prosty przepis na zupę jest jednym z moich ulubionych.
Składniki na botwinkę na rosole:
- 1,5 – 2 litry wody
- 1 pęczki botwinki (razem z buraczkami)
- 500 g gotowanych buraków
- pęczek włoszczyzny (marchew, pietruszka, kawałek pora i selera)
- cebula
- łyżka sosu sojowego
- 3 udka kurczaka
- 2 łyżki octu
- po kilka listków laurowych i ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki śmietany 30%
- 1,5 łyżeczki cukru
- sól, pieprz
- pęczek koperku
Do podania: jajka ugotowane na twardo, ugotowane młode ziemniaki
Przygotowanie
Przygotowujemy rosół. Włoszczyznę obieramy i myjemy. Umytego kurczaka, włoszczyznę, obrane ząbki czosnku i nieobraną cebulę wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe. Gotujemy na niewielkim ogniu około godzinę, aż mięso i warzywa będą miękkie. Jeśli zupę przygotowujemy np. na rosole pozostałym z niedzieli, pomijamy powyższy krok.
Po tym czasie bulion przecedzamy. Do przecedzonego wywaru dodajemy pokrojone w kostkę lub paski ugotowane buraki, startą na tarce marchew z rosołu, posiekane liście botwinki, łodyżki i małe buraczki drobno pokrojone. Do zupy można również dodać obrane i pokrojone mięso z kurczaka. Dodajemy również ocet i cukier. Przyprawiamy solą i pieprzem. Całość gotujemy około 20 minut na wolnym ogniu. Na koniec wlewamy śmietanę i posiekany koper. Zupę próbujemy i ewentualnie jeszcze raz doprawiamy.
Zostaw odpowiedź