Naleśniki z pieczarkami, porem i serem żółtym to pomysł na pyszne bezmięsne danie, które można podać na obiad, kolację na ciepło czy jako przekąskę na imprezie. Świetnie smakują z kubkiem czerwonego barszczu. Jest to takie uniwersalne danie, które zawsze wszystkim smakuje i z chęcią sięgają po dokładkę.
Można je przygotować dzień wcześniej, a przed podaniem tylko odsmażyć na patelni albo zapiec w piekarniku.
Składniki na naleśniki (około 12 sztuk):
-
-
- 2 szklanki mleka (szklanka – 220 ml)
-
-
-
- szklanka wody (niegazowanej)
-
-
-
- 2 szklanki mąki pszennej (typ 450 lub 500)
-
-
-
- 2 jajka
-
-
-
- łyżka oleju
-
-
-
- szczypta soli
-
Farsz:
- 500 g pieczarek
- duży por
- 200 g sera żółtego
- sól, pieprz, papryka ostra
Przygotowanie
Przygotowujemy naleśniki. Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy do niej mleko, jajka, wodę, olej i sól. Składniki miksujemy ze sobą przez chwilę i odstawiamy na 20 minut. Ciasto będzie dość płynne, o konsystencji śmietany.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko miksujemy. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wlewamy szybkim ruchem porcję ciasta naleśnikowego, obracając patelnią, aby ciasto było rozprowadzone cienką warstwą na całym dnie patelni. Podczas smażenia kolejnych naleśników nie dolewamy już oleju, zazwyczaj smażę je na patelni o średnicy 28 cm. Smażymy je z jednej strony około półtora minuty, następnie obracamy przy pomocy drewnianej łopatki lub podrzucając patelnią i smażymy na drugiej stronie jeszcze pół minuty. Usmażone naleśniki układamy w stosik na talerzu, który nakrywamy miską czy pokrywką. Dzięki temu naleśniki zachowają miękkość i elastyczność.
Przygotowujemy farsz. Pora kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w kostkę i smażymy na patelni z odrobiną oleju, aż odparuje z nich cała woda. Pozostawiamy do wystudzenia. Pieczarki i pora łączymy ze sobą, dodajemy przyprawy i starty na tarce ser żółty. Całość mieszamy na jednolitą masę.
Na naleśniki nakładamy po kopiastej łyżce farszu i zawijamy je w ruloniki. Najlepiej smakują odsmażone na maśle. Można je też posypać z wierzchu serem żółtym i zapiec w piekarniku.
Zobacz inne przepisy na naleśniki z wytrawnym farszem:
Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i ricottą
Naleśniki z pieczarkami w sosie koperkowym
Zapiekane naleśniki z pieczarkami i kurczakiem
Naleśniki z gyrosem zapiekane w piekarniku
Sakiewki z naleśników zapiekane w sosie serowym
Zostaw odpowiedź