Szybka pasta kanapkowa z twarogiem, szynką i szczypiorem to świetny dodatek do pieczywa – bardzo pyszny i sycący, który robi się w 10 minut. Wystarczy ugotować jajka, składniki pokroić w kostkę i wymieszać ze sobą. Pastę można jeść od razu po przygotowaniu, ale najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie składniki się „przegryzą”.
Pasta kanapkowa to uniwersalny dodatek, który można rozsmarować na bułkach, chlebie czy tostach czy tortilli. Na wierzchu można jeszcze ułożyć świeże warzywa: pomidora, ogórka i rzodkiewki – i pyszną kolację czy śniadanie mamy gotowe. Jeśli szukacie urozmaicenia do zwykłych kanapek z wędliną, to z pewnością ten przepis wam się spodoba.
Takie smarowidło jest przygotowanie z prostych i niewyszukanych składników, które są dostępne w sklepie przez cały rok. W zależności od pory roku można dobierać dodatki: wiosną rzodkiewki, latem pomidory, jesienią i zimą ogórki kiszone czy inne pikle.
Składniki na szybką pastę kanapkową:
- 300 g twarogu półtłustego
- 200 g szynki drobiowej
- 3 jajka
- pęczek szczypioru
- łyżka jogurtu naturalnego
- 1,5 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Przygotowanie
Jajka gotujemy na twardo przez około 7 minut od momentu, kiedy zacznie wrzeć woda i odstawiamy do wystudzenia. Szybciej wystygną, jeśli zalejemy je zimną wodą. Następnie obieramy je ze skorupki i kroimy w drobną kostkę. Szczypior również drobno siekamy. Szynkę kroimy w niewielką kosteczkę.
Do miski przekładamy twaróg i rozdrabniamy go widelcem. Następnie dodajemy resztę składników: szynkę, jajka, szczypior, majonez i jogurt. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie.
Pastę można również zmielić blenderem na gładką masę, ale nie jest to konieczne.
Zobacz inne przepisy na pasty do pieczywa:
Paprykarz z trzech składników – przepis na najprostszy domowy paprykarz
Pasta do chleba z jajecznicy – najlepsza pasta jajeczna
Awanturka – pasta do chleba z sardynkami w 10 minut
Fit pasta jajeczna (bez majonezu)
Sałatka z rybą w oleju – pasta do chleba z rybą z puszki
Zostaw odpowiedź