Sałatka piknikowa z kurczakiem, warzywami i sosem czosnkowym jest lekka, kolorowa i bardzo smaczna. Można ją jeść bez żadnych dodatków albo jako wypełnienie do pity czy tortilli. Sprawdzi się zarówno na lunch do pracy, jak i na kolację. Bez problemu można ją też zapakować w pojemnik i zabrać ze sobą gdziekolwiek.
Sałatkę można przygotować wcześniej i schować do lodówki. Jest równie smaczna przez kilka dni po przygotowaniu (o ile cały czas jest przechowywana w lodówce).
Jak zrobić sałatkę piknikową z kurczakiem
Wystarczy pokroić piersi z kurczaka, obsypać przyprawami i podsmażyć na patelni. W międzyczasie kroimy warzywa i przygotowujemy sos czosnkowy. Kiedy piersi z kurczaka przestygną mieszamy wszystkie składniki ze sobą.
Taka sałatka jest bardzo uniwersalna i składniki można modyfikować w zależności od tego, co mamy w lodówce. Równie dobrze będzie smakować jeśli dodamy do niej rzodkiewkę, paprykę czy szczypiorek.
Składniki na sałatkę piknikową z kurczakiem:
- 2 piersi z kurczaka (około 400 g)
- cebula czerwona
- główka sałaty masłowej
- 2 ogórki konserwowe lub małosolne
- 2 ogórki gruntowe
- 2 pomidory
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
Przygotowanie
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Obsypujemy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka i odstawiamy na 15 minut. Następnie mięso smażymy na patelni z rozgrzanym olejem przez kilka minut na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Cebulę kroimy w piórka, ogórki w plasterki, pomidory w kostkę. Liście sałaty rwiemy na małe kawałki. Majonez, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz mieszamy ze sobą.
Wszystkie składniki przekładamy do jednej dużej miski i mieszamy. Sałatkę można podawać od razu po przygotowaniu.
Zostaw odpowiedź