Bułki zapiekane w piekarniku to pyszny pomysł na śniadanie, kolację czy domową imprezę. Smakują wyśmienicie, choć do ich przygotowania wykorzystujemy tylko kilka podstawowych produktów. Są świetnym sposobem na wykorzystanie nieco czerstwego pieczywa. Można również dowolnie zmieniać dodatki, w zależności od tego, co lubicie i co akurat macie w lodówce. Takie danie jest świetnym sposobem na sprzątnięcie lodówki z resztek produktów, z których nie wiadomo co przygotować.
Bułki najlepiej smakują na świeżo, wyjęte prosto z piekarnika. Można je przygotować w niecałe pół godziny. Jeśli jednak nie macie tyle czasu na przygotowania, można je zrobić dzień wcześniej, włożyć do lodówki, a w momencie podania tylko zapiec w piekarniku. Bułki można podać polane ketchupem, majonezem, musztardą czy sosem czosnkowym.
Składniki na bułki zapiekane w piekarniku:
- 4 bułki pszenne
- 8 plastrów szynki, pieczonego schabu lub innej wędliny
- 6-7 pieczarek
- pomidor
- 8 plastrów sera żółtego
- mała cebula
- mały pęczek szczypioru
- przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, suszony czosnek, ostra papryka
Przygotowanie
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry. Podsmażamy na łyżeczce oleju na złoty kolor. Pomidora kroimy w plastry, cebulę w piórka. Szczypior drobno siekamy.
Bułki przekrawamy na pół. Na każdej połówce układamy szynkę, pomidora, cebulę i pieczarki. Nakrywamy ją plastrem sera żółtego, posypujemy szczypiorem i przyprawami.
Bułki układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy przez około 10 minut. Podajemy od razu po upieczeniu.
Zobacz inne przepisy na zapiekane pieczywo:
Kanapki na ciepło – gorące tosty z piekarnika
Kurczak na chlebie – super zapiekanki chleba tostowego
Tosty z gyrosem – przepis na pyszne zapiekanki
Bułki faszerowane mięsem i pieczarkami
Tosty à la pizza – pyszne kanapki na ciepło
Zostaw odpowiedź