Sałatka z ogórkiem i jajkiem jest bardzo prosta i szybka do zrobienia, a smakuje pysznie i bardzo dobrze prezentuje się na stole. Powstaje z kilku niewyszukanych i tanich składników. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do wszelkiego rodzaju grillowanych i pieczonych mięs, a także wędlin i kotletów.
Jak przygotować sałatkę z ogórkiem i jajkiem?
Wystarczy jajka ugotować na twardo, a w międzyczasie posiekać szczypior, koper i cebulę, pokroić ogórki i sałatę oraz wymieszać składniki sosu czosnkowego. Następnie wszystko układamy do dużym płaskim talerzu i gotowe. Całość przygotowania nie zajmie więcej niż 15 minut, a sałatkę można podać od razu po przygotowaniu.
Składniki na sałatkę z ogórkiem i jajkiem (4 porcje):
- 4 ogórki gruntowe
- 4 jajka rozmiar L
- mały pęczek szczypioru
- mały pęczek kopru
- pół niewielkiej sałaty lodowej
- mała czerwona cebula (zwykła też może być, albo dymka)
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka soku z cytryny
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie
Jajka gotujemy na twardo – około 6-7 minut od momentu kiedy woda zacznie wrzeć. Studzimy je (można przyspieszyć ten proces wkładając jajka do zimnej wody), obieramy i przekrawamy na cztery części. Sałatę lodową rwiemy na małe kawałki lub kroimy plastikowym nożem. Koper i szczypior siekamy. Ogórki kroimy w cienkie plastry. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Majonez mieszamy z jogurtem, sokiem z cytryny, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przyprawami.
Na dużym płaskim talerzu układamy sałatę lodową. Na niej rozkładamy cebulę, ogórki i jajka. Za pomocą łyżki po sałatce rozprowadzamy sos czosnkowy. Posypujemy szczypiorem i koprem. Sałatkę można jeść od razu po przygotowaniu.
Zostaw odpowiedź