Ciasto Królowa Bona – królewski deser na każdą okazję

Ciasto Królowa Bona – królewski deser na każdą okazję
Ciasto Królowa Bona – królewski deser na każdą okazję

Ciasto Królowa Bona to wyjątkowy wypiek, który swoim wyglądem i smakiem skusi każdego. Sprawdzi się idealnie na wszelkiego rodzaju rodzinne uroczystości czy jako niedzielny deser. Składa się z kakaowego biszkoptu, masy z gotowanego sera i frużeliny jagodowej. Wymaga nieco czasu i cierpliwości, ale efekt końcowy jest tego wart.

Jak przygotować ciasto Królowa Bona?

Najpierw należy upiec biszkopt. Kiedy będzie ostudzony, trzeba przekroić je na dwa równe blaty. Następnie w rondelku gotujemy owoce i przygotowujemy z nich frużelinę, a w garnku obok gotujemy masę serową. Kiedy wszystko będzie gotowe, pozostaje tylko złożyć ciasto i przygotować polewę czekoladową.

 

Składniki na ciasto Królowa Bona:

Biszkopt:

  • 5 jajek rozmiar L
  • 130 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (szklanka)
  • 2 łyżki kakao
  • 150 g cukru (3/4 szklanki)
  • łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa serowa:

    • 200 g masła
    • 150 g cukru (3/4 szklanki)
    • 200 ml mleka
    • 1 kg zmielonego trzykrotnie twarogu (może też być z wiaderka)
    • 3 jajka rozmiar L
    • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (takie na 0,5 l mleka)
    • płaska łyżka mąki ziemniaczanej

 

Frużelina jagodowa:

  • 200 g jagód lub borówek mrożonych/świeżych
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • łyżka cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki zimnej wody

 

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady (dałam z kawałkami orzechów)
  • 4-5 łyżek mleka
  • 3 łyżki płatków migdałów

 

Dodatkowo: około 100 g herbatników kakaowych

 

Przygotowanie

Rozpoczynamy od przygotowania biszkoptu. Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbijamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 8-10 minut. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Masę wylewamy na blaszkę (moja ma wymiary 24×24 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 25 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmujemy je, przekładamy na deskę do krojenia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Ciasto przekrawamy na dwa równe blaty.

Przygotowujemy masę serową. Budynie wsypujemy do mleka i mieszamy, aż się rozpuszczą. W garnku rozpuszczamy masło. Kiedy masło się roztopi, dodajemy ser i jajka. Energicznie mieszamy rózgą, do połączenia się składników. Gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż masa będzie bardzo gorąca, ale jeszcze nie będzie wrzeć. Wlewamy wtedy powoli budynie z mlekiem i cały czas mieszamy, aż masa nabierze konsystencji budyniu i będzie widać lekkie bulgotanie.

Przygotowujemy frużelinę. Owoce umieszczamy w rondelku, dodajemy cukier i sok z cytryny. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy jagody puszczą sok i częściowo się rozpadną, dodajemy rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy i gotujemy, aż frużelina zgęstnieje. Gotowa frużelina jagodowa będzie mieć konsystencję kisielu.

Na spodni blat ostudzonego biszkoptu wylewamy połowę gorącej masy serowej. Na niej układamy herbatniki. Następnie rozsmarowujemy równomiernie frużelinę jagodową i układamy drugą warstwę herbatników. Na nie wylewamy drugą połowę masy serowej i nakrywamy wierzchnim blatem biszkoptu.

W rondelku rozpuszczamy czekoladę z mlekiem i gorącą polewę wylewamy na wierzch biszkoptu. Polewę rozsmarowujemy po całej powierzchni. Posypujemy płatkami migdałów. Ciasto pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie wkładamy na godzinę do lodówki.

 

Ciasto Królowa Bona – królewski deser na każdą okazję
Ciasto Królowa Bona – królewski deser na każdą okazję

Zobacz inne przepisy na efektowne ciasta:

Ciasto Czekoladowy Gagatek – wyjątkowy wypiek na każdą okazję

Pianka na biszkopcie – pyszne ciasto piankowe z galaretką

Murzynek przełożony bitą śmietaną

Obłędny bananowiec na biszkopcie

Ciasto Rubinowa Przystań – pyszny przekładaniec z dodatkiem wiśni