Młode ziemniaki pieczone w piekarniku to bardzo prosta do zrobienia potrawa, która idealnie sprawdzi się na szybki letni obiad. Takie ziemniaczki są aromatyczne, mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Znikają z talerzy w mgnieniu oka! Najlepiej smakują od razu po upieczeniu, potem można je ewentualnie odsmażyć na patelni.
Do upieczenia świetnie sprawdzą się nieco większe młode ziemniaki, nie takie z pierwszego rzutu, ale te nieco późniejsze. Można również wykorzystać stare ziemniaki, należy je wtedy obrać ze skórki.
Z czym podać młode ziemniaki pieczone w piekarniku?
Ziemniaki smakują wyśmienicie jedynie obsypane koperkiem i ze szklanką kwaśnego mleka czy kefiru. Można je również podać z jajkiem sadzonym, kotletem czy pieczonym kurczakiem. Do takiego zestawu świetnie sprawdzi się mizeria z ogórków, ugotowana fasolka szparagowa czy ogórki małosolne.
A jaki jest wasz ulubiony sposób na wakacyjny obiad?
Składniki na młode ziemniaki pieczone w piekarniku:
- 0,5 kg średniej wielkości młodych ziemniaków (więcej lub mniej w zależności od potrzeb)
- łyżka oleju
- pół łyżeczki tymianku
- pół łyżeczki rozmarynu
- duża szczypta soli
- duża szczypta cukru
- duża szczypta suszonego czosnku
- szczypta ostrej papryki
Przygotowanie
Młode ziemniaki dokładnie szorujemy, ewentualnie oskrobujemy ze skórki, ale nie jest to konieczne. Kroimy je w łódki, czy przekrawamy na pół, następnie każdą połówkę przekrawamy jeszcze na trzy części.
Ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy olej, zioła i przyprawy. Mieszamy dokładnie, aby każdy kawałek był pokryty olejem i przyprawami.
Dużą blachę z piekarnika wyścielamy papierem do pieczenia. Na nią wysypujemy ziemniaki i rozkładamy równomiernie.
Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy przez około 40 minut, aż nabiorą złotego koloru.
Zostaw odpowiedź