Ciasto Czarnuszek z oreo to bardzo prosty do zrobienia wypiek, który smakuje bardzo dobrze i wygląda interesująco. Takie czarno-białe ciasto z pewnością przyciąga wzrok i kusi kubki smakowe. Przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom oreo i nie tylko.
Jak zrobić ciasto Czarnuszek z oreo?
Jest to bardzo proste. Wystarczy upiec biszkopt, a na niego wyłożyć krem z bitej śmietany i mascarpone. Wierzch posypujemy pokruszonymi ciasteczkami i gotowe. Ciasto powinno wyjść nawet początkującym kucharzom i kucharkom.
Składniki na ciasto Czarnuszek z oreo:
Biszkopt:
- 5 jajek rozmiar M
- 140 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (szklanka z czubkiem)
- 1 czubata łyżka czarnego kakao
- 150 g cukru (3/4 szklanki)
- łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 250 mascarpone
- 400 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżka żelatyny
- 100 ml wody
- opakowanie ciasteczek typu oreo (176 g)
Przygotowanie
Najpierw przygotowujemy biszkopt. Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbijamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 8-10 minut. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Masę wylewamy na blaszkę (moja ma wymiary 24×24 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 25 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmujemy je, przekładamy na deskę do krojenia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Ciasteczka oreo oddzielamy od kremu i same ciasteczka kruszymy na małe kawałki.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę prosto z lodówki ubijamy na najwyższych obrotach miksera przez kilka minut, aż będzie sztywna. Następnie dodajemy mascarpone, krem z ciasteczek oreo oraz cukier puder i miksujemy na niższych obrotach jeszcze przez chwilę, aż składniki się połączą. Na koniec, cały czas miksując, cienką stróżką wlewamy zimną, ale jeszcze płynną żelatynę.
Krem wykładamy na biszkopt, a wierzch posypujemy pokruszonymi ciasteczkami. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby krem zastygł.
Zobacz inne przepisy na proste i efektowne ciasta:
Ciasto Oferma bez pieczenia w 15 minut – nawet dziecko je przygotuje
Obłędny bananowiec na biszkopcie
Ciasto Kusząca Pannica – biszkopt z kremem orzechowym i galaretką
Biszkopt z galaretką i mascarpone
Murzynek przełożony bitą śmietaną
Zostaw odpowiedź