Ciasto Piegusek z makiem to banalnie prosty wypiek, który możecie przygotować do popołudniowej kawy. Nie wymaga wiele czasu ani pracy, więc sprawdzi się dla wszystkich, którzy nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni. To babkowe ciasto z dodatkiem maku wychodzi puszyste, aromatyczne i bardzo smaczne. Jeśli nie lubicie ciast z kremem, to z pewnością coś dla was.
Po upieczeniu i wystudzeniu, ciasto można polać polewą czekoladową albo lukrem. Można je też przekroić na pół i przełożyć konfiturami.
Jak przygotować ciasto Piegusek z makiem?
Wystarczy chwilę podgotować mak z mlekiem, cukrem i olejem. Następnie kiedy wystygnie wymieszać go z żółtkami, mąką i białkami ubitymi na sztywną pianę. Tak powstałe ciasto przekładamy na blaszkę, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez niecałą godzinę.
Składniki na ciasto Piegusek z makiem:
- 160 g maku suchego (szklanka)
- 320 g mąki pszennej typ 500 (2,5 szklanki)
- 200 ml oleju rzepakowego
- 4 jajka rozmiar L
- 200 g cukru (szklanka)
- 125 ml mleka (pół szklanki)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)
Przygotowanie
Mak wsypujemy do rondelka, dodajemy cukier, mleko i olej. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 5 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Białka jaj oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno za pomocą robota kuchennego.
Następnie do wystudzonego maku dodajemy żółtka i ekstrakt zapachowy. Cały czas miksując robotem kuchennym dodajemy stopniowo mąkę. Kiedy powstanie jednolita masa, dodajemy białka i mieszamy delikatnie łyżką.
Ciasto przekładamy na blaszkę (moja ma wymiary 30 x 11 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy przez około 50 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika z studzimy w temperaturze pokojowej.
Zobacz inne przepisy na ciasta z makiem:
Ciasto Specjał Mikołajowej – biszkopt z makiem i śliwkami w czekoladzie
Ciasto Makowa Fantazja – sernik gotowany na makowym biszkopcie
Makowiec na biszkopcie
Ciasto Makowy Puchatek z bezą – wyjątkowe i efektowne
Gwiazda drożdżowa z makiem
Zostaw odpowiedź