Kiełbasa po cygańsku to proste do zrobienia i niezbyt drogie danie, które można podać na obiad czy kolację na ciepło. Pyszny sos pomidorowy z papryką, pieczarkami i ogórkami korniszonymi w towarzystwie podsmażonej kiełbasy to bardzo smaczny zestaw. Danie można podać z ryżem, kaszą czy chrupiącym pieczywem.
Jak zrobić kiełbasę po cygańsku?
Kiełbasę podsmażamy na patelni i odkładamy. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę, pieczarki i paprykę. Wlewamy sos pomidorowy i całość dusimy jeszcze kilkanaście minut. P tym czasie dorzucamy ogórki i kiełbasę. Gotowe!
Składniki na kiełbasę po cygańsku:
- 500 g kiełbasy typu śląska
- 2 papryki (czerwona i zielona)
- 150 g minikorniszonów (normalnej wielkości ogórki też mogą być)
- 1 duża cebula
- 400 g passaty pomidorowej
- 300 g pieczarek
- pół łyżeczki cukru
- łyżka octu (ryżowy)
- 3 łyżki ketchupu pikantnego
- papryka słodka i ostra, sól, pieprz
Przygotowanie
Kiełbasę nacinamy w poprzek w odstępach około 1,5 cm i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Podsmażamy ją na złoty kolor z każdej strony. Kiełbasę odstawiamy na talerz.
Cebulę kroimy w piórka. Papryki kroimy w paski, pieczarki w plastry, miniogórki przekrawamy na pół. Jeśli mamy ogórki normalnej wielkości, to kroimy je w plastry. Na patelnię gdzie wcześniej smażyła się kiełbasa wrzucamy cebulę i podsmażamy. Po kilku minutach dokładamy pieczarki i smażymy, aż odparuje z nich cała woda. Następnie dodajemy paprykę i smażymy jeszcze kilka minut.
Passatę mieszamy z octem, ketchupem, cukrem i przyprawami. Taką mieszankę wlewamy na patelnię. Całość dusimy od czasu do czasu mieszając jeszcze przez około 15 minut. Na około 5 minut przed końcem wrzucamy ogórki i układamy kiełbasę.
Zobacz przepisy na inne dania z kiełbasą:
Wiejska sałatka ziemniaczana z kiełbasą – prosta i tania
Zalewajka z pieczarkami i kiełbasą – prosta i sycąca zupa
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
Jednogarnkowy makaron z kiełbasą
Kiełbasa zapiekana na puree ziemniaczanym
Zostaw odpowiedź