Kurczak z brokułami w sosie koperkowym to szybki i prosty przepis na bardzo smaczne danie, które można podać na obiad dla całej rodziny. W towarzystwie gotowanych ziemniaków, makaronu czy kaszy oraz ulubionej surówki będzie stanowić sycący posiłek, który skusi nawet największego niejadka. Taka potrawka z kurczaka jest stosunkowo lekka i stanowi świetny sposób na przemycenie warzyw do codziennej diety. Można je również odgrzać na drugi dzień, będzie smakować równie dobrze.
Jak przygotować kurczaka z brokułami w sosie koperkowym?
Najpierw kroimy mięso i smażymy je na patelni. Następnie dusimy z warzywami w bulionie. Różyczki brokuła gotujemy osobno. Pod koniec duszenia mięsa, brokuł wrzucamy na patelnię, razem z koperkiem i przyprawami. Danie jest gotowe. Przygotowanie nie powinno zająć więcej niż pół godziny.
Składniki na kurczaka z brokułami w sosie koperkowym:
- 2 duże piersi z kurczaka (500 g)
- brokuł
- szklanka włoszczyzny pokrojonej w paski (może być gotowa mrożonka)
- szklanka bulionu
- 180 ml śmietany 30%
- pęczek kopru
- sól, pieprz, czosnek suszony, papryka ostra i słodka
Przygotowanie
Piersi myjemy, osuszamy i kroimy w plastry grubości około 1,5 cm. Oprószamy solą, pieprzem, czosnkiem i papryką. Odstawiamy przynajmniej na 15 minut.
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie lub na parze na półtwardo.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i obsmażamy piersi z kurczaka z obu stron przez kilka minut. Następnie dodajemy włoszczyznę, wlewamy bulion i całość dusimy do miękkości warzyw. Wlewamy śmietankę i nadal dusimy, aż sos się nieco zredukuje i zgęstnieje. Pod koniec duszenia na patelnię wkładamy brokuła, wsypujemy posiekany koperek i doprawiamy do smaku.
Zobacz inne przepisy na dania obiadowe z brokułem:
Pulpety w sosie koperkowym z warzywami – pyszny domowy obiad
Makaron z szynką i brokułem w sosie serowym
Makaron z boczkiem w sosie brokułowym
Zapiekanka makaronowa z brokułem
Penne z brokułem i mięsem mielonym – zapiekanka makaronowa z patelni
Zostaw odpowiedź