Zapiekanka ziemniaczana z kotletami mielonymi to pyszne, tanie i bardzo apetyczne danie na sycący obiad dla całej rodziny. Można do niej wykorzystać kotlety mielone czy ugotowane ziemniaki z dnia poprzedniego. Mielone podane w ten sposób nabierają zupełnie innego charakteru i smakują każdemu, nawet jeśli wyszły zbyt suche czy zbite.
Składniki na zapiekankę ziemniaczaną z kotletami mielonymi:
- 6 kotletów mielonych*
- 800 g ziemniaków
- 300 g pieczarek
- duża marchew
- cebula
- łyżka masła
- łyżka mąki
- szklanka bulionu
- 1/3 szklanki śmietany 30%
- czubata łyżeczka musztardy
- 100 g sera żółtego
- sól, pieprz, przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
Przygotowanie
Ziemniaki i marchewkę gotujemy w mundurkach aż będą miękkie, odstawiamy do wystudzenia, następnie obieramy i kroimy w plastry. Można również wykorzystać ziemniaki pozostałe z wczorajszego obiadu.
Pieczarki kroimy w plastry, cebulę w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy najpierw cebulę, a po 3-4 minutach pieczarki. Smażymy je na niezbyt dużym ogniu, aż odparuje z nich cała woda. Pod koniec smażenia posypujemy solą i pieprzem.
Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy mąkę i mieszamy, aż lekko zbrązowieje. Następnie powoli wlewamy bulion i śmietanę. Zagotowujemy, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy musztardę, sól i pieprz. Gotujemy, aż sos lekko zgęstnieje.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: połowę ziemniaków, połowę marchewki, pieczarki z cebulą, kotlety mielone pokrojone w plastry, połowę marchewki i na koniec połowę ziemniaków. Całość zalewamy sosem musztardowym i posypujemy startym serem żółtym.
Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy suszonymi pomidorami lub posiekanym szczypiorkiem.
*Kotlety mielone:
- 500 g mięsa mielonego np. z łopatki wieprzowej
- duża cebula
- jajko
- bułka kajzerka
- mleko do namoczenia bułki
- sól, pieprz
- bułka tarta do obtoczenia
Przygotowanie
Bułkę rwiemy na małe kawałki, zalewamy mlekiem i odstawiamy do namoczenia na 5 minut. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej łyżce oleju na złoty kolor, uważając, aby się nie przypaliła. Mięso mielimy na drobnych oczkach maszynki razem z cebulą i odciśniętą z mleka bułką. Jeśli kupujemy gotowe mięso mielone, mielimy tylko bułkę z cebulą. Do zmielonej masy dokładamy jajko i przyprawy. Całość mieszamy ze sobą ręką przez kilka minut. Masa mięsna powinna być dość luźna, dzięki czemu usmażone kotlety będą delikatne.
Z mięsa formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy na średnim ogniu przez około 7-8 minut z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Zobacz inne przepisy na zapiekanki ziemniaczane:
Pulpety zapiekane z ziemniakami – efektowna i tania zapiekanka
Kryzysowa zapiekanka ziemniaczana – przepis na tani obiad
Zapiekanka z ziemniakami, marchewką i kiełbasą – szybki obiad
Prosta zapiekanka z ziemniaków
Zapiekanka ziemniaczana z szynką w sosie beszamelowym
Zostaw odpowiedź