Błyskawiczne ciasteczka serowe to bardzo prosty smakołyk, do którego wykorzystujemy tylko kilka podstawowych składników. Świetnie sprawdzą się, kiedy najdzie nas niespodziewana ochota na coś słodkiego. Można też upiec je na zapas i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku – zachowują świeżość przynajmniej przez kilka dni (dłużej się u mnie nie uchowały, bo nie można się powstrzymać przez ich jedzeniem).
Jak przygotować błyskawiczne ciasteczka serowe?
Wystarczy zagnieść ciasto, następnie odstawić je do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na cienki placek, wyciąć dowolne kształty i ułożyć na blasze. Potem tylko chwila pieczenia i ciasteczka gotowe!
Składniki na błyskawiczne ciasteczka serowe (około 60 sztuk):
- 250 g mąki pszennej typ 500
- 250 g masła
- 250 g twarogu półtłustego
- 50 g cukru (3 łyżki)
- łyżeczka ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)
Przygotowanie
Twaróg i masło powinny być prosto z lodówki. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy do niej cukier i twaróg, który rozkruszamy widelcem. Masło ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do reszty składników. Wlewamy również ekstrakt zapachowy. Szybko zagniatamy ręką jednolite ciasto. Można je zagnieść również za pomocą robota kuchennego z hakiem. Ciasto zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na około godzinę.
Po tym czasie ciasto dzielimy na trzy części, wykładamy na obsypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na dość cienki placek, grubości 4-5 mm. Foremkami do ciasteczek lub szklanką wycinamy kształty. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach.
Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez około 18 minut, aż nabiorą lekko złotego koloru. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie obsypujemy je cukrem pudrem. Można również posmarować je marmoladą czy masłem czekoladowym.
Zobacz inne przepisy na ciasteczka:
Ciasteczka owsiane z rodzynkami
Amoniaczki – przepis na domowe ciasteczka
Szybkie kokosanki
Ciastka francuskie z dżemem i kruszonką
Paluchy wiedźmy – kruche ciastka migdałowe
Zostaw odpowiedź