Bułki z mlekiem w proszku – puszyste bułeczki pszenne
Bułki z mlekiem w proszku są bardzo smaczne, puszyste i delikatne. Można je podać na słodko, posmarowane dżemem czy miodem jak i wytrawnie z wędliną, serkiem i warzywami. Świetnie sprawdzą się na pyszne śniadanie. Zachowują świeżość przynajmniej przez 2-3 dni, wystarczy tylko owinąć je ściereczką i odstawić, gdzieś gdzie nie będą kusić, aby zjeść je od razu. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, zwłaszcza jeśli macie robot kuchenny z hakiem, który wyrobi ciasto, wtedy robią się praktycznie same. Wystarczy tylko poczekać, aż ciasto drożdżowe podrośnie, uformować bułki i upiec je w piekarniku.
Do miski wsypujemy mąkę i drożdże. Oba składniki mieszamy łyżką ze sobą. Dodajemy cukier, sól, olej, mleko w proszku i ciepłą (ale nie gorącą) wodę. Całość mieszamy łyżką albo za pomocą robota z hakiem. Ciasto będzie dość luźne i lepkie. Miskę z wyrobionym ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i wyrabiamy ręką przez chwilę, aż przestanie się lepić.
Ciasto dzielimy na trzy części, każdą z tym części jeszcze na trzy i formujemy nieco podłużne bułeczki. Układamy je w odstępach na dużej blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Nakrywamy ściereczką i odkładamy na około pół godziny, aby nieco podrosły,
Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 18 minut (do zarumienienia) w trybie góra-dół.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…
View Comments
Ciekawy przepis! Dziękuję za podzielenie się! 💕🍀