Pieczywo

Bułki z mlekiem w proszku – puszyste bułeczki pszenne

Bułki z mlekiem w proszku są bardzo smaczne, puszyste i delikatne. Można je podać na słodko, posmarowane dżemem czy miodem jak i wytrawnie z wędliną, serkiem i warzywami. Świetnie sprawdzą się na pyszne śniadanie. Zachowują świeżość przynajmniej przez 2-3 dni, wystarczy tylko owinąć je ściereczką i odstawić, gdzieś gdzie nie będą kusić, aby zjeść je od razu. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, zwłaszcza jeśli macie robot kuchenny z hakiem, który wyrobi ciasto, wtedy robią się praktycznie same. Wystarczy tylko poczekać, aż ciasto drożdżowe podrośnie, uformować bułki i upiec je w piekarniku.

 

Składniki na bułki z mlekiem w proszku (9 sztuk):

  • 0,5 kg mąki pszennej typ 650 + około 50 g do podsypania
  • opakowanie suszonych drożdży (7 g)
  • 60 g mleka w proszku pełnego (niecała szklanka)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 420 ml wody
  • 6 łyżek oleju

 

Przygotowanie

Do miski wsypujemy mąkę i drożdże. Oba składniki mieszamy łyżką ze sobą. Dodajemy cukier, sól, olej, mleko w proszku i ciepłą (ale nie gorącą) wodę. Całość mieszamy łyżką albo za pomocą robota z hakiem. Ciasto będzie dość luźne i lepkie. Miskę z wyrobionym ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i wyrabiamy ręką przez chwilę, aż przestanie się lepić.

Ciasto dzielimy na trzy części, każdą z tym części jeszcze na trzy i formujemy nieco podłużne bułeczki. Układamy je w odstępach na dużej blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Nakrywamy ściereczką i odkładamy na około pół godziny, aby nieco podrosły,

Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 18 minut (do zarumienienia) w trybie góra-dół.

Bułki z mlekiem w proszku – puszyste bułeczki pszenne

 

Zobacz inne przepisy na domowe bułki:

Bułeczki drożdżowe z owocami – przepis na słodkie bułki odrywane

Bułeczki bez mąki

Puszyste bułki pszenne bez drożdży – sprawdzony przepis

Bułki pszenne na jogurcie

Bułeczki scones z cheddarem

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

3 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

5 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

1 tydzień ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

1 tydzień ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

2 tygodnie ago