Lasagne z warstwą szpinaku to nieco urozmaicona wersja tradycyjnego lasagne, którą każdy z nas uwielbia. Szpinak nadaje daniu nieco odmiennego smaku. Jeśli macie w domu sceptyków, którzy nie chcą nawet spojrzeć na szpinak, to po takim daniu, mogą się do niego przekonać.
Danie jest nieco pracochłonne, ale z podanych składników wychodzi duża porcja, więc może stanowić obiad na dwa dni. Pierwszego dnia lasagne będzie się nieco „rozjeżdżać”, dopiero po przestygnięciu można ją kroić na ładne porcje jak na zdjęciu. Lasagne można odgrzać w mikrofalówce lub z piekarniku, smakuje równie dobrze jak świeża.
Składniki na lasagne z warstwą szpinaku (około 6 porcji):
- makaron lasagne (tyle płatów, aby naczynie do zapiekania było wyłożone pięcioma warstwami)
- 1 kg mięsa mielonego (dałam wieprzowe)
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 500 ml passaty pomidorowej
- około 300 g sera żółtego
- sól, pieprz, papryka ostra, oregano, bazylia, zioła prowansalskie
Warstwa szpinaku:
- 250 g szpinaku mrożonego rozdrobionego
- 2 ząbki czosnku
- 180 ml śmietany 30%
- sól, pieprz
Sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- szklanka mleka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Na rozgrzanych dwóch łyżkach oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Po chwili dodajemy mięso mielone. Całość dalej smażymy od czasu do czasu mieszając i starając się za pomocą drewnianej łopatki rozdrobnić mięso. Gdy mięso się już zarumieni dodajemy passatę pomidorową i przyprawy. Całość dusimy kilka minut.
Przygotowujemy szpinak. Na rozgrzaną łyżkę oleju wrzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy około minutę, następnie dodajemy szpinak i całość podgrzewamy, aż szpinak się rozmrozi i straci nieco wody. Na koniec dolewamy śmietanę i dodajemy przyprawy. Całość dusimy jeszcze kilka minut, aż szpinak nieco zgęstnieje.
Przygotowujemy sos beszamelowy. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i smażymy przez około minutę ciągle mieszając. Następnie wlewamy mleko, cały czas energicznie mieszając, aż sos będzie gładki. Gotujemy na wolnym ogniu przez kilka minut. Odstawiamy z ognia i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Składanie i pieczenie:
Płaty makaronu układamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem lub olejem. Na makaron kładziemy 1/3 sosu mięsnego, 1/4 sera żółtego i ponownie układamy płaty makaronu. Na jednej z warstw makaronu zamiast mięsa mielonego i sera, nakładamy szpinak. Ostatnią warstwę makaronu posypujemy serem żółtym i polewamy sosem beszamelowym.
Lasagne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez około godzinę. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na około 10 minut, aby lekko przestygła.
Zostaw odpowiedź