Ślimaczki drożdżowe jak pizza – pyszne bułeczki
Ślimaczki drożdżowe jak pizza to bardzo smaczne wypieki, które można podać na imprezie czy wziąć ze sobą do pracy czy szkoły. Najlepiej smakują na ciepło, ale i na zimno nie są najgorsze. Można je podać z sosem czosnkowym, ketchupem czy sosem pomidorowym.
Takie ślimaczki można nadziać dowolnym nadzieniem, które będzie zawierać wasze ulubione składniki. Jak dla mnie z salami, serem żółtym, kukurydzą i oliwkami smakują wyśmienicie!
Ciasto:
Farsz:
Dodatkowo:
jajko do posmarowania bułeczek
Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól u cukier. Do mąki wlewamy resztę ciepłą wodę i olej. Wbijamy jajko. Ciasto wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne ręcznie lub za pomocą robota z hakiem. Pozostawiamy je w misce do wyrośnięcia na około godzinę. Przykrywamy ściereczką (zimą ciasto najlepiej umieścić koło grzejnika).
W tym czasie przygotowujemy farsz. Ser żółty ścieramy na tarce, salami kroimy w paski, kukurydzę odsączamy z zalewy, oliwki kroimy w plastry.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części i każdą rozwałkowujemy na długi prostokąt. Rozwałkowane ciasto smarujemy ketchupem i posypujemy oregano. Nakładamy na nie równomiernie salami, oliwki, kukurydzę i ser żółty. Ciasto zwijamy w rulon zaczynając od dłuższego boku.
Każdy rulon kroimy na ślimaczki i grubości około 3 cm. Układamy je na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około pół godziny.
Po tym czasie ślimaczki smarujemy rozmąconym jajkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy przez około 20 minut w trybie góra-dół
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…