Śniadania

Ślimaczki drożdżowe jak pizza – pyszne bułeczki

Ślimaczki drożdżowe jak pizza to bardzo smaczne wypieki, które można podać na imprezie czy wziąć ze sobą do pracy czy szkoły. Najlepiej smakują na ciepło, ale i na zimno nie są najgorsze. Można je podać z sosem czosnkowym, ketchupem czy sosem pomidorowym.

Takie ślimaczki można nadziać dowolnym nadzieniem, które będzie zawierać wasze ulubione składniki. Jak dla mnie z salami, serem żółtym, kukurydzą i oliwkami smakują wyśmienicie!

 

Składniki na ślimaczki drożdżowe jak pizza:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 250 ml wody
  • opakowanie suchych drożdży (około 8 g)
  • jajko rozmiar L
  • 50 ml oleju
  • płaska łyżeczka cukru
  • płaska łyżeczka soli

 

Farsz:

  • 150 g sera żółtego
  • 100 g salami
  • mała puszka kukurydzy
  • około 100 g oliwek zielonych
  • około pół szklanki ketchupu
  • oregano

 

Dodatkowo:

jajko do posmarowania bułeczek

 

 

Przygotowanie

Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól u cukier. Do mąki wlewamy resztę ciepłą wodę i olej. Wbijamy jajko. Ciasto wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne ręcznie lub za pomocą robota z hakiem. Pozostawiamy je w misce do wyrośnięcia na około godzinę. Przykrywamy ściereczką (zimą ciasto najlepiej umieścić koło grzejnika).

W tym czasie przygotowujemy farsz. Ser żółty ścieramy na tarce, salami kroimy w paski, kukurydzę odsączamy z zalewy, oliwki kroimy w plastry.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części i każdą rozwałkowujemy na długi prostokąt. Rozwałkowane ciasto smarujemy ketchupem i posypujemy oregano. Nakładamy na nie równomiernie salami, oliwki, kukurydzę i ser żółty. Ciasto zwijamy w rulon zaczynając od dłuższego boku.

Każdy rulon kroimy na ślimaczki i grubości około 3 cm. Układamy je na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około pół godziny.
Po tym czasie ślimaczki smarujemy rozmąconym jajkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy przez około 20 minut w trybie góra-dół

Ślimaczki drożdżowe jak pizza – pyszne bułeczki

Zobacz inne przepisy na drożdżowe wypieki na słono:

Calzone z mięsem i pieczarkami – pyszne pierogi drożdżowe

Bułeczki gyros – drożdżowe bułki z kurczakiem i pieczarkami

Meksykańskie pierożki drożdżowe

Pierogi z pieca ze szpinakiem i ricottą

Swojskie bułki drożdżowe z nadzieniem

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

22 godziny ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago