Chleb z gara na suchych drożdżach to bardzo prosty do przygotowania przepis na pyszne, domowe pieczywo. Taki domowy chleb nie ma sobie równych i świetnie smakuje posmarowany jedynie masłem. Nie wymaga wiele pracy, zwłaszcza jeśli posiadacie robota z hakiem, który wyrobi ciasto. Robi się go bezproblemowo, trzeba jedynie trochę poczekać na wyrośnięcie ciasta.
Do przygotowania chleba użyłam mąki tortowej i żytniej. Zamiast żytniej możecie użyć innej, np. pszennej lub orkiszowej pełnoziarnistej. Można również nie mieszać mąk, upiec chleb tylko z 750 g mąki pszennej.
Składniki na chleb z gara:
- 500 g mąki pszennej (dałam typ 450, sprawdzi się dobrze również 650)
- 250 g mąki żytniej
- 500 ml wody
- 15 g drożdży suchych (2 opakowania)
- 1 łyżka cukru
- 1 płaska łyżka soli
- 2 łyżki oleju
Opcjonalnie:
- mak czy ziarna do posypania
Przygotowanie
Do dużej miski wsypujemy mąki, drożdże, sól oraz wlewamy olej i ciepłą (ale nie gorącą) wodę. Całość wyrabiamy ręcznie albo za pomocą robota z hakiem przez kilka minut. Ciasto powinno być elastyczne i swobodnie odchodzić od dłoni. Miskę nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce przynajmniej na godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Naczynie żaroodporne wraz z pokrywką wstawiamy do piekarnika i nastawiamy go na 220 C. Kiedy piekarnik osiągnie wymaganą temperaturę, gorące naczynie ostrożnie wyjmujemy, lekko natłuszczamy masłem lub olejem i umieszczamy w nim ciasto na chleb. Nacinamy je nożem kilka razy w poprzek i posypujemy makiem. Naczynie żaroodporne nakrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 180 C i pieczemy przez 20 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze około 25 minut. Po upieczeniu chleb wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Zobacz inne przepisy na domowe pieczywo:
Chleb Tygrysi – prosty i szybki przepis
Bułki z mlekiem w proszku – puszyste bułeczki pszenne
Chleb pszenny na suchych drożdżach – prosty i szybki przepis
Puszyste bułki pszenne bez drożdży – sprawdzony przepis
Bułeczki kukurydziane z sezamem
Zostaw odpowiedź