Ciasto Kapryśny Kochanek to bardzo smaczny, lekki i orzeźwiający deser, który można podać zarówno na co dzień do popołudniowej kawy, jak i od święta, kiedy spodziewamy się gości. Jest efektowne, podzielne i kroi się bez problemu. Składa się z dwóch biszkoptów: kakaowego i makowego oraz kremu jogurtowego, a nad nim unosi się cytrusowa nuta, która dodaje ciastu rześkości.
Jak zrobić ciasto Kapryśny Kochanek?
Należy upiec dwa biszkopty, następnie przełożyć je kremem jogurtowym z galaretką. Całość nie jest skomplikowana, może jednak trochę czasochłonna, gdyż trzeba czekać na ostygnięcie ciasta po wyjęciu z piekarnika, a potem na stężenie kremu. Dlatego ciasto najlepiej przygotować dzień przed podaniem.
Składniki na ciasto Kapryśny Kochanek:
Biszkopt kakaowy:
- 4 jajka rozmiar L
- 120 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (niepełna szklanka)
- 100 g cukru (pół szklanki)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Biszkopt makowy:
- 3 jajka rozmiar L
- 100 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (3/4 szklanki)
- 60 g cukru (5 łyżek)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki suchego maku
Krem jogurtowy:
- 800 ml jogurtu greckiego
- 2 galaretki pomarańczowe
- 220 ml wody
- skórka otarta z jednej pomarańczy
Dodatkowo:
sok z jednej pomarańczy do nasączenia ciasta, około 150 g herbatników kakaowych
Przygotowanie
Najpierw pieczemy biszkopty. Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbijamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 8-10 minut. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Masę wylewamy na blaszkę (moja ma wymiary 25×30 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 25 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmujemy je, przekładamy na deskę do krojenia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Analogicznie przygotowujemy drugi biszkopt, tylko zamiast kakao dodajemy mak.
Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 220 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Jogurt grecki miksujemy z zimną, ale jeszcze płynną galaretką i z skórką otartą z pomarańczy. Krem odstawiamy na około 10-15 minut do lodówki, aby zaczął tężeć.
Biszkopt kakaowy nasączamy połową soku pomarańczowego i układamy go z powrotem na blaszce. Na niego wykładamy połowę kremu jogurtowego. Nakrywamy biszkoptem makowym, również nasączonym sokiem pomarańczowym. Na biszkopt wykładamy resztę kremu jogurtowego i wyrównujemy. Na wierzchu układamy herbatniki. Ciasto odkładamy do lodówki na kilka godzin.
Zobacz inne przepisy na ciasta z kremem:
Ciasto Promyk Słońca – orzeźwiający smakołyk z nutą pomarańczy
Biszkopt z galaretką i mascarpone
Murzynek przełożony bitą śmietaną
Ciasto Kusząca Pannica – biszkopt z kremem orzechowym i galaretką
Obłędny bananowiec na biszkopcie
Fajny przepis 😉