Dania główne

Gnocchi zapiekane z mięsem mielonym – pyszny obiad w kilka chwil

Gnocchi zapiekane z mięsem mielonym to przepyszne i aromatyczne danie, które możecie podać na sycący obiad dla całej rodziny. Jeśli macie gotowe gnocchi to przygotowanie potrawy zajmie wam mniej więcej pół godziny. Pyszne, mięciutkie kluseczki w pomidorowym sosie z mięsem mielonym i szpinakiem, zapieczone razem z mozzarellą to danie, które posmakuje nawet najbardziej wybrednym podniebieniom.

Do dania zamiast gnocchi możecie równie dobrze wykorzystać kopytka, ravioli, pyzy czy inne kluski ziemniaczane.

Składniki na gnocchi zapiekane z mięsem mielonym (4-5 porcji):

  • 1 kg gnocchi (kupionych w sklepie lub zrobionych własnoręcznie np. wg tego przepisu)
  • 400 g mięsa mielonego (dałam z indyka, wieprzowe czy wołowe też może być)
  • kulka mozzarelli (125 g)
  • garść świeżego szpinaku
  • 3/4 szklanki passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka sosu sojowego
  • pół łyżeczki cukru
  • bazylia, zioła prowansalskie, sól, pieprz czarny i ziołowy
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy

 

Przygotowanie

Gnocchi gotujemy w osolonej wodzie przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Odławiamy je łyżką cedzakową i odstawiamy. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy mięso mielone, po 5 minutach dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy, aż mięso nabierze złotego koloru. Następnie na patelnię wlewamy passatę pomidorową, dodajemy szpinak, cukier, sos sojowy i przyprawy. Całość dusimy jeszcze kilka minut.

Połowę sosu mięsnego wykładamy na dno naczynia żaroodpornego. Na nim układamy gnocchi i zalewamy drugą połową sosu. Mozzarellę rwiemy na małe kawałki i układamy na wierzchu.

Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez 15 minut z termoobiegiem.

Gnocchi zapiekane z mięsem mielonym – pyszny obiad w kilka chwil

Zobacz inne przepisy na dania na obiad inspirowane kuchnią włoską:

Lasagne z warstwą szpinaku – rewelacyjny pomysł na obiad

Toskański gulasz z kurczaka i warzyw – pyszne danie na obiad

Zapiekanka Pepperoni – włoskie smaki w kilka chwil

Calzone z mięsem i pieczarkami – pyszne pierogi drożdżowe

Tagliatelle z boczkiem i suszonymi pomidorami – pyszny i szybki obiad

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago