Gnocchi zapiekane z mięsem mielonym – pyszny obiad w kilka chwil
Gnocchi zapiekane z mięsem mielonym to przepyszne i aromatyczne danie, które możecie podać na sycący obiad dla całej rodziny. Jeśli macie gotowe gnocchi to przygotowanie potrawy zajmie wam mniej więcej pół godziny. Pyszne, mięciutkie kluseczki w pomidorowym sosie z mięsem mielonym i szpinakiem, zapieczone razem z mozzarellą to danie, które posmakuje nawet najbardziej wybrednym podniebieniom.
Do dania zamiast gnocchi możecie równie dobrze wykorzystać kopytka, ravioli, pyzy czy inne kluski ziemniaczane.
Gnocchi gotujemy w osolonej wodzie przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Odławiamy je łyżką cedzakową i odstawiamy. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy mięso mielone, po 5 minutach dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy, aż mięso nabierze złotego koloru. Następnie na patelnię wlewamy passatę pomidorową, dodajemy szpinak, cukier, sos sojowy i przyprawy. Całość dusimy jeszcze kilka minut.
Połowę sosu mięsnego wykładamy na dno naczynia żaroodpornego. Na nim układamy gnocchi i zalewamy drugą połową sosu. Mozzarellę rwiemy na małe kawałki i układamy na wierzchu.
Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez 15 minut z termoobiegiem.
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…
Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…
Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…