Dania główne

Gnocchi zapiekane z mięsem mielonym – pyszny obiad w kilka chwil

Gnocchi zapiekane z mięsem mielonym to przepyszne i aromatyczne danie, które możecie podać na sycący obiad dla całej rodziny. Jeśli macie gotowe gnocchi to przygotowanie potrawy zajmie wam mniej więcej pół godziny. Pyszne, mięciutkie kluseczki w pomidorowym sosie z mięsem mielonym i szpinakiem, zapieczone razem z mozzarellą to danie, które posmakuje nawet najbardziej wybrednym podniebieniom.

Do dania zamiast gnocchi możecie równie dobrze wykorzystać kopytka, ravioli, pyzy czy inne kluski ziemniaczane.

Składniki na gnocchi zapiekane z mięsem mielonym (4-5 porcji):

  • 1 kg gnocchi (kupionych w sklepie lub zrobionych własnoręcznie np. wg tego przepisu)
  • 400 g mięsa mielonego (dałam z indyka, wieprzowe czy wołowe też może być)
  • kulka mozzarelli (125 g)
  • garść świeżego szpinaku
  • 3/4 szklanki passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka sosu sojowego
  • pół łyżeczki cukru
  • bazylia, zioła prowansalskie, sól, pieprz czarny i ziołowy
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy

 

Przygotowanie

Gnocchi gotujemy w osolonej wodzie przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Odławiamy je łyżką cedzakową i odstawiamy. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy mięso mielone, po 5 minutach dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy, aż mięso nabierze złotego koloru. Następnie na patelnię wlewamy passatę pomidorową, dodajemy szpinak, cukier, sos sojowy i przyprawy. Całość dusimy jeszcze kilka minut.

Połowę sosu mięsnego wykładamy na dno naczynia żaroodpornego. Na nim układamy gnocchi i zalewamy drugą połową sosu. Mozzarellę rwiemy na małe kawałki i układamy na wierzchu.

Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez 15 minut z termoobiegiem.

Gnocchi zapiekane z mięsem mielonym – pyszny obiad w kilka chwil

Zobacz inne przepisy na dania na obiad inspirowane kuchnią włoską:

Lasagne z warstwą szpinaku – rewelacyjny pomysł na obiad

Toskański gulasz z kurczaka i warzyw – pyszne danie na obiad

Zapiekanka Pepperoni – włoskie smaki w kilka chwil

Calzone z mięsem i pieczarkami – pyszne pierogi drożdżowe

Tagliatelle z boczkiem i suszonymi pomidorami – pyszny i szybki obiad

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

2 dni ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

7 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago