Ciasto Owocowy Obłoczek bez pieczenia to pyszny serniczek na zimno z owocami i galaretką, który idealnie sprawdzi się latem, podczas gorących dni, kiedy żar leje się z nieba i włączenie piekarnika nie wchodzi w grę. Jeśli nie licząc czasu jaki potrzeba na ostygnięcie galaretek i zastygnięcie ciasta, robi się go błyskawicznie i nie wymaga wiele pracy. Lekka sernikowa pianka, galaretka, owoce i biszkopty to zestawienie, które musi smakować.
Składniki na ciasto Owocowy Obłoczek:
- 100 g okrągłych biszkoptów
- 500 g sera z wiaderka
- 800 ml śmietany 30%
- 2 opakowania galaretki cytrynowej lub przezroczystej (jedno opakowanie na 500 ml wody o wadze około 70 g) + szklanka wody
- 150 g borówek
- 400 g truskawek
- 2 opakowania galaretki truskawkowej + 3 szklanki wody
Przygotowanie
Galaretki cytrynowe i truskawkowe rozpuszczamy osobno w gorącej wodzie w ilości podanej powyżej. Odstawiamy do wystudzenia.
Dno blaszki (moja ma wymiary 25×30 cm) wykładamy papierem do pieczenia i układamy biszkopty.
Zimną śmietanę prosto z lodówki ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywno. Ser w wiaderka przekładamy do miski, wlewamy do niego zimną, ale jeszcze płynną galaretkę cytrynową i miksujemy przez chwilę. Do sera dodajemy bitą śmietanę i mieszamy łyżką lub rózgą kuchenną do połączenia się składników. Masę wykładamy na biszkopty, wyrównujemy i odkładamy do lodówki na około godzinę.
Kiedy galaretka truskawkowa zacznie tężeć, z lodówki wyjmujemy sernik, układamy na nim oczyszczone i pokrojone w plastry truskawki oraz borówki. Na wierzch ostrożnie wylewamy galaretkę. Ciasto odkładamy z powrotem do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Zostaw odpowiedź