Szybka tarta z ricottą i pomidorami na cieście francuskim to proste, ale jednocześnie eleganckie i pyszne danie, które nie wymaga wiele pracy. Świetnie sprawdzi się na bezmięsny obiad, kolację na ciepło czy jako przekąska na imprezie. Pomidory w połączeniu z ricottą i rukolą tworzą udaną kompozycję, która posmakuje każdemu smakoszowi.
Jak przygotować szybką tartę z ricottą i pomidorami?
Przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy podpiec w piekarniku gotowe ciasto francuskie, a następnie nałożyć na nie masę z ricotty, śmietany i jajka oraz rozłożyć plastry pomidorów. Całość pieczemy jeszcze chwilę i gotowe. Tarta najlepiej smakuje od razu po upieczeniu, po odgrzaniu ciasto francuskie straci swoją chrupkość.
Składniki na szybką tartę z ricottą i pomidorami:
- opakowanie ciasta francuskiego (około 250 g)
- 2 pomidory
- 1 duża cebula czerwona
- garść rukoli
- 250 g ricotty
- jajko rozmiar L
- 2 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- łyżka oleju rzepakowego
Przygotowanie
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni z rozgrzaną łyżką oleju. Odstawiamy na chwilę do wystudzenia. Pomidory kroimy w plastry. Ricottę mieszamy za pomocą rózgi kuchennej z jajkiem, śmietaną, przyprawami i cebulą.
Formę do tarty, blaszkę lub naczynie do zapiekania smarujemy masłem od środka, a następnie wykładamy ciastem francuskim, które dociskamy dokładnie do brzegów oraz dna formy, a spód nakłuwamy widelcem.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 C i pieczemy przez 15 minut w trybie góra-dół. Następnie ciasto zalewamy mieszanką jajka i ricotty. Na wierzchu układamy plasterki pomidora. Blaszkę z powrotem wkładamy do piekarnika i pieczemy kolejne 15 minut. Po upieczeniu na tarcie rozkładamy rukolę. Podajemy od razu, na ciepło.
Zobacz inne przepisy na wytrawne wypieki na obiad:
Tarta a’la pizza – przepyszne danie na obiad lub imprezę
Domowa pizza kebab-gyros
Calzone – pizza w kształcie pieroga
Mięso mielone z warzywami w cieście francuskim
Ciasto cebulowe
Zostaw odpowiedź