Drożdżowe bułeczki z lukrem i owocami – mięciutkie i puszyste
Drożdżowe bułeczki z lukrem i nadzieniem budyniowym z owocami to prawdziwie niebiański przysmak, który można zjeść na śniadanie, deser do popołudniowej kawy czy wziąć ze sobą do pracy lub szkoły. Ciasto jest mięciutkie i puszyste, a budyń, kwaśne wiśnie i słodki lukier tworzą wyjątkową kompozycję smakową. Takim bułeczkom nie można się oprzeć!
Nadzienie:
Lukier:
Dodatkowo: białko jajka do posmarowania
Ciasto drożdżowe
Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Przesianą mąkę przekładamy do miski, dodajemy sól, suche drożdże, cukier, jajko, ciepłe mleko (ale nie gorące) i masło. Ciasto wyrabiamy ręcznie albo za pomocą miksera z hakiem przez kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Miskę z wyrobionym ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Nadzienie
W tym czasie przygotowujemy budyń. 200 ml mleka podgrzewamy na średnim palniku. W reszcie mleka rozpuszczamy proszek budyniowy i żółtko. Kiedy mleko zacznie się gotować, powoli wlewamy rozpuszczony budyń i energicznie mieszamy, aż stanie się gęsty. Odstawiamy do przestygnięcia.
Wiśnie drylujemy i oprószamy mąką ziemniaczaną.
Przygotowanie bułeczek
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stolnicę lub blat posypany mąką i jeszcze raz wyrabiamy, podsypując taką ilością mąki, aby gładko odchodziło od dłoni. Ciasto dzielimy na dwie części, każdą z nich znowu na dwie, a następnie z każdego kawałka formujemy po trzy kulki, tak aby powstało ich łącznie 12.
Każdą kulkę rozwałkowujemy na cienki placek, na jej środku rozsmarowujemy łyżkę budyniu i nakładamy łyżkę wiśni lub innych owoców. Brzegi ciasta zlepiamy i formujemy nieco owalną bułeczkę. Układamy je zlepieniem do dołu w odstępach na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na około pół godziny. Po tym czasie smarujemy je roztrzepanym białkiem.
Bułeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy w trybie góra-dół przez około 30 minut, aż lekko zbrązowieją. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Lukier
Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dolewamy jeszcze odrobinę wody. Lukier powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Lukier rozsmarowujemy za pomocą pędzelka na bułeczkach.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…