Frykadelki wieprzowe z cukinią w sosie musztardowym to pomysł na pyszny domowy obiad, który szybko się robi i nie jest skomplikowany. Za sprawą cukinii frykadelki są nieco lżejsze od tradycyjnej wersji, ale równie smaczne, a do tego bardziej miękkie i soczyste.
Z czym podać frykadelki?
Najlepiej sprawdzą się z ziemniakami z wody lub puree ziemniaczanym. Do tego jakaś surówka, np. z kapusty kiszonej, buraczków czy ogórków kiszonych i smaczny obiad dla całej rodziny mamy gotowy.
Składniki na frykadelki wieprzowe z cukinią (4-5 porcji):
- 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 200 g cukinii (1 mała sztuka)
- 2 duże ząbki czosnku
- kajzerka
- 1/3 szklanki mleka
- jajko
- sól, pieprz
- mąka pszenna do obtoczenia
Sos musztardowy:
- 1,5 szklanki bulionu
- łyżka musztardy o ostrym smaku
- łyżka sosu sojowego ciemnego
- łyżeczka mąki pszennej
- sól, pieprz
Przygotowanie
Cukinię ścieramy na tarce o małych oczkach (jeśli ma twardą skórkę, to najpierw ją obieramy). Posypujemy ją szczyptą soli i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odciskamy dokładnie z nadmiaru wody. Kajzerkę rwiemy na kawałki i zalewamy mlekiem. Również odstawiamy na 10 minut. Następnie odlewamy nadmiar mleka i rozdrabniamy ją widelcem.
Do miski przekładamy mięso mielone, cukinię, kajzerkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, wbijamy jajko i dodajemy przyprawy. Całość wyrabiamy ręką przez 2-3 minuty na jednolitą masę. Formujemy z niej podłużne kotlety, które obtaczamy w mące.
Na patelni rozgrzewamy około 3 łyżki oleju. Przekładamy na nią kotlety i obsmażamy po kilka minut na każdej stronie. Następnie wlewamy szklankę bulionu. Patelnię nakrywamy i dusimy kotlety przez około 20 minut na wolnym ogniu. W połowie duszenia obracamy je na drugą stronę.
Kiedy kotlety będą gotowe, wyjmujemy je z patelni i wlewamy na nią resztę bulionu wymieszanego z mąką. Dodajemy również musztardę, sos sojowy i przyprawy. Całość dusimy jeszcze 3-4 minuty. Frykadelki polewamy tak powstałym sosem.
Zostaw odpowiedź