Sałatki i surówki

Chińska surówka z białej kapusty – wytrzyma w lodówce kilkanaście dni

Chińska surówka z białej kapusty i marchewki jest dość łagodna w smaku, nie za kwaśna ani słodka, po prostu przepyszna. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do drugiego dania, do kanapek czy domowych fast-foodów. Po przygotowaniu można ją przechowywać w lodówce przez dwa-trzy tygodnie bez pasteryzacji i sięgać, kiedy tylko ma się na nią ochotę. A ponieważ jest bardzo smaczna i zdrowa, a do tego pasuje do wielu rożnych potraw, szybko się nie znudzi.

Jeśli natomiast chcecie przygotować ją z większej porcji i zapasteryzować na zimę, można to spokojnie zrobić. Ja wkładam słoiki do zimnego piekarnika i pasteryzuję przez 20 minut od momentu, kiedy nagrzeje się do 120 C.

 

Składniki na chińską surówkę z białej kapusty:

  • mała główka białej kapusty (około 1,5 kg)
  • 2 marchewki (150 g)
  • 1 szklanka octu ryżowego (180 ml)
  • pół szklanki cukru (100 g)
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego np. rzepakowego lub słonecznikowego (120 ml)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soli

 

Przygotowanie

Kapustę umyj, przekrój na pół, następnie na ćwiartki. Zetrzyj ją na szatkownicy do kapusty lub cieniutko pokrój nożem. Marchewki umyj, obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Czosnek przeciśnij przez praskę. Warzywa przełóż do dużej miski lub garnka, zasyp łyżką soli i wymieszaj je ze sobą. Odłóż na około pół godziny.

Do rondla wlej ocet ryżowy, olej roślinnego i cukier. Całość podgrzewaj od czasu do czasu mieszając, aż cukier rozpuści się całkowicie. Zalewę odstaw do przestudzenia.

Następnie warzywa zalej zalewą, całość ponownie wymieszaj dokładnie. Surówkę przełóż do słoików i odstaw do lodówki przynajmniej na 12 godzin.

Chińska surówka z białej kapusty – wytrzyma w lodówce kilkanaście dni

Zobacz inne przepisy na surówki długoterminowe:

Dwutygodniowa surówka z młodej kapusty – do obiadu i na grilla

Zimowa surówka z kapusty – do pasteryzacji lub schowania do lodówki

Dwutygodniowa surówka z ogórków na szybko – bardzo prosty przepis

Długoterminowa surówka z kapusty, ogórków i papryki

Dwutygodniowa surówka z kapusty (jak u chińczyka)

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

2 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

4 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

1 tydzień ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

1 tydzień ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

2 tygodnie ago