Ciasto makowe z jabłkami i bakaliami jest bardzo proste i szybkie do zrobienia. Można je upiec rano, a już popołudniu podać gościom. Taki makowiec wychodzi wilgotny, nie za słodki i należy raczej do cięższych ciast, więc jeden kawałek z powodzeniem zaspokoi ochotę na słodycze.
Składniki na ciasto makowe z jabłkami:
- 140 g maku mielonego (szklanka)
- 260 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (2 szklanki)
- 200 g masła
- 180 g cukru (3/4 szklanki)
- 120 ml mleka 2% (1/2 szklanki)
- 4 jajka rozmiar L
- łyżeczka ekstraktu migdałowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jabłka
- około 200 g ulubionych bakalii (dałam 120 g śliwek suszonych i 80 g płatków migdałów)
Polewa:
- 150 g czekolady gorzkiej
- łyżka masła
- około 1/3 szklanki mleka
Przygotowanie
Do garnka włóż masło, dodaj cukier, mak i wlej mleko oraz ekstrakt migdałowy. Całość gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. Masę odstaw do wystudzenia.
Gdy masa będzie zimna, dodaj żółtka jajek. Wymieszaj za pomocą rózgi lub robota kuchennego. Białka jajek ubij na sztywno na najwyższych obrotach miksera.
Do dużej miski wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj bakalie. Większe, jak np. śliwki najpierw pokrój na małe kawałki, a orzechy czy całe migdały rozgnieć. Do miski dodaj również masę makową i obrane i starte na tarce jabłka. Całość wymieszaj rózgą lub robotem kuchennym. Na koniec do masy dodaj ubite białka jajek i wymieszaj łyżką.
Ciasto przełóż na blaszkę (moja ma wymiary 24×24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Blaszkę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez około 45 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Przygotuj polewę. Czekoladę, masło i mleko przełóż do rondelka i podgrzewaj cały czas mieszając, aż składniki się rozpuszczą i powstanie jednolita, gładka masa. Gorącą polewę wylej na wystudzone ciasto i rozsmaruj po całej powierzchni.
Zobacz inne przepisy na ciasta makowe:
Ciasto Pelagia – makowy biszkopt z kremem i bitą śmietaną
Błyskawiczny makowiec z gotowej masy makowej z puszki
Ciasto Makowy Puchatek z bezą – wyjątkowe i efektowne
Makowiec na biszkopcie
Gwiazda drożdżowa z makiem
Zostaw odpowiedź