Pasztet drobiowy bez pieczenia to bardzo smaczne, łatwo rozsmarowujące się na pieczywie smarowidło, które urozmaici codzienne kanapki. Świetnie komponuje się z ogórkiem konserwowym lub pomidorem. Podając go z własnoręcznie upieczonym chlebkiem, to prawdziwie niebo w gębie!
Taki domowy pasztet bez żadnych zbędnych dodatków i chemii jest o wiele smaczniejszy i zdrowszy od takiego kupione w sklepie, a do tego robi się go prosto i bez problemu, więc warto poświęcić nieco czasu, żeby wyczarować taki przysmak.
Składniki na pasztet drobiowy bez pieczenia:
- 400 g wątróbki drobiowej
- 4 podudzia z kurczaka (400 g)
- średniej wielkości jabłko
- 2 duże cebule
- 50 g masła
- po płaskiej łyżeczce tymianku i majeranku
- po kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie
Podudzia z kurczaka włóż do garnka, zalej wodą, tak aby były całkowicie zakryte, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i pół łyżeczki soli. Udka gotuj na małym ogniu do miękkości przez około pół godziny. Następnie wyjmij je z garnka i ostudź. Do przygotowania pasztetu można wykorzystać również mięso pozostałe z rosołu. Mięso obierz ze skóry i kości.
Wątróbkę drobiową przepłucz pod bieżąca wodą, a następnie osusz na ręczniku papierowym. Oczyść ją z żyłek i tłuszczu. Cebulę pokrój w piórka, jabłko obierz i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju i wrzuć wątróbkę. Smaż ją przez 3-4 minuty, następnie dodaj cebulę i smaż kolejne kilka minut. Na koniec dodaj jabłko, podlej pół szklanki wody i całość duś, aż wszystkie składniki będą miękkie, a większość płynu odparuje.
Masło rozpuść na małym ogniu w rondelku.
Do pojemnika od blendera wrzuć kawałki mięsa z kurczaka, usmażoną wątróbkę z jabłkiem i cebulą, dodaj połowę roztopionego masła, zioła i przyprawy. Całość zmiksuj blenderem na gładką, jednolitą masę.
Pasztet przełóż do miseczki lub pojemnika, a na jego wierzch wylej resztę masła. Odłóż go przynajmniej na godzinę do lodówki.
Zostaw odpowiedź