Rolada bezowa Dakłas to wspaniały, słodki i efektownie prezentujący się na stole deser, który wcale nie jest trudny do zrobienia. Dodatkowo w porównaniu do innych ciast z kremem, całość robi się dość szybko i co najważniejsze można ją podać od razu po przygotowaniu.
Ponieważ w zamrażalce nazbierało mi się trochę białek, stwierdziłam, że w końcu przygotuję roladę bezową, na którą od dłuższego czasu miałam chęć. Padło na krem Dakłas (Dacquoise), który zawsze wszystkim smakuje, lecz zamiast orzechów włoskich w sklepie przez pomyłkę chwyciłam orzeszki ziemne solone. I wyszło to na dobre, gdyż ich lekko słona nuta bardzo fajnie współgra z słodkim smakiem całości.
Składniki na Roladę bezową Dakłas:
Beza:
- około 6 białek jaj (250 g)
- 300g cukru
- czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
Krem:
- 250g serka mascarpone
- 200g śmietanki 30%
- 200g masy krówkowej – kajmaku
- 100 g orzeszków ziemnych solonych
- garść daktyli
Dodatkowo: pół łyżeczki kakao
Przygotowanie
Beza
Do białek (które powinny być w temperaturze pokojowej) dodaj szczyptę soli i ubijaj na najwyższych obrotach miksera. Gdy piana zacznie gęstnieć wsyp powoli cukier i miksuj do otrzymania sztywnej, lśniącej piany. Następnie zmniejsz obroty miksera i dodaj mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Całość ubijaj jeszcze przez chwilkę. Pianę rozsmaruj na dużej prostokątnej blaszce (około 40x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Bezę piecz około 25 minut z termoobiegiem. Upieczoną bezę wyjmij z piekarnika i odstaw na kilka minut. Następnie na blacie rozłóż papier do pieczenia i na niego przełóż bezę, odwracając ją go góry dnem. Z góry delikatnie ściągnij papier i pozostaw ją do całkowitego wystudzenia.
Krem
Daktyle drobno posiekaj. Odstaw łyżkę orzechów do dekoracji, resztę przełóż do woreczka i uderzaj tłuczkiem do mięsa, aby rozdrobnić je na mniejsze kawałki.
Śmietanę prosto z lodówki ubijaj na najwyższych obrotach miksera. Kiedy będzie sztywna, a na jej powierzchni będą tworzyć się ślady od łopatek miksera, dodaj mascarpone i kajmak. Składniki miksuj na małych obrotach miksera, aż powstanie jednolita masa. Dwie duże łyżki kremu odstaw do dekoracji, a do reszty wsyp daktyle i orzechy i wymieszaj.
Złożenie rolady
Na powierzchni blatu bezowego rozsmaruj krem, zostawiając 2-3 cm wolnego miejsca wzdłuż jednego z krótszych boków. Rozpoczynając od krótkiego boku, który jest wysmarowany kremem zwiń roladę, pomagając sobie papierem do pieczenia, który jest pod spodem.
Wierzch rolady posyp kakao. Krem, który wcześniej został odstawiony, przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij go na roladę, tworząc wzorki. Na koniec roladę posyp orzeszkami.
Deser można podawać od razu po przygotowaniu lub odłożyć na godzinę do lodówki, aby krem zrobił się bardziej stabilny.
Zobacz inne przepisy na ciasta z bezą:
Ciasto Maria Antonina – piękny deser na wyjątkowe okazje
Tort bezowy – prawdziwa uczta dla podniebienia
Czy rolada nie pęka przy zwijaniu? Jest elastyczna?