Sałatka z makaronem ryżowym i surimi jest bardzo smaczna, dość szybka do zrobienia i sprawdzi się na każdą okazję. Wychodzi sycąca, ale zarazem lekka i niezapychająca. Można ją podać na kolację, wziąć ze sobą w pudełku do pracy czy szkoły, poczęstować nią gości na imprezie czy spotkaniu rodzinnym. Z pewnością większości przypadnie do gustu, choć jest nietypowa, ale ciekawa, aromatyczna i bogata w smaki.
Jak przechowywać sałatkę z makaronem ryżowym i surimi?
Sałatka może stać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przynajmniej przez 4-5 dni. Z każdym dniem nabiera więcej smaku. Nie próbowałabym jej jednak zamrażać, gdyż po rozmrożeniu może zrobić się wodnista.
Składniki na sałatkę z makaronem ryżowym i surimi:
- 500 g paluszków surimi
- 100 g makaronu ryżowego nitki
- 1 ogórek długi
- puszka kukurydzy
- 4 jajka rozmiar L
- 1 niewielka papryka czerwona
- średniej wielkości por
- 3 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Przygotowanie
Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Po odcedzeniu odstaw go do wystudzenia. Kiedy będzie zimny, pokrój go nożem na mniejsze kawałki. Paluszkom surimi zdejmij osłonki i pokrój je w kostkę. Jajka ugotuj na twardo, czyli gotuj przez około 6-7 minut od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć. Ostudź je, wkładając do zimnej wody, następnie obierz ze skorupki i pokrój w kostkę. Kukurydzę odsącz z zalewy. Ogórka obierz i pokrój w kostkę. Paprykę pokrój w paski. Pora drobno posiekaj.
Wszystkie składniki, czyli makaron, jajka, surimi, ogórka, paprykę, pora i kukurydzę przełóż do jednej miski. Dodaj majonez i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Sałatkę odłóż do lodówki przynajmniej na godzinę.
Zobacz inne przepisy na sałatkę z surimi:
Sałatka z selerem naciowym i surimi – tylko 4 składniki i sos
Błyskawiczna sałatka z paluszkami krabowymi – tylko z 4 składników
Nietuzinkowa sałatka warstwowa
Sałatka z paluszkami krabowymi i ananasem
Błyskawiczna sałatka z porem i surimi
Zostaw odpowiedź