Kiełbasa pieczona z warzywami to bardzo proste do zrobienia danie, które można podać na pyszny domowy obiad. Na blaszce prócz kiełbasy są ziemniaki, marchew, papryka i cebula, także nie trzeba przygotowywać żadnych dodatków w postaci np. surówki, aby stworzyć pełnowartościowe danie.
Z przygotowaniem kiełbasy z blachy poradzi sobie każdy, nawet osoba nieobeznana z kuchni. A do tego jest to potrawa dość tania, powstała z prostych składników, które kupicie w każdym sklepie spożywczym.
Składniki na kiełbasę pieczoną z warzywami (około 4 porcje):
- 500 g kiełbasy typu śląska
- 1 kg ziemniaków
- 2 marchewki (około 400 g)
- 2 duże cebule
- 2 papryki czerwone (mogą być również innego koloru)
- pieprz ziołowy, pieprz czarny, papryka ostra, sól,
- około łyżeczka oleju
Przygotowanie
Ziemniaki i marchew ugotuj w mundurkach, aż będą miękkie, ale nierozpadające się. Kiedy zauważysz, że skórka ziemniaków, zaczyna pękać, znaczy, że są wystarczająco miękkie. Marchew, jeśli jest duża, może gotować się nieco dłużej. Warzywa odcedź i pozostaw do wystudzenia. Kiedy będą na tyle chłodne, że da się je chwycić, obierz je ze skórki. Ziemniaki pokrój w plastry, marchew również. Papryki przekrój na pół, wydrąż nasiona i pokrój na dość grube grube plastry. Cebulę obierz i pokrój w ósemki.
Na dużej blaszce od piekarnika rozłóż papier do pieczenia. Ułóż na niej ziemniaki, marchew, cebulę i paprykę. Następnie kiełbasy przekrój na pół, ponacinaj i połóż na warzywach. Całość posyp przyprawami i skrop olejem.
Blaszkę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez około pół godziny. Po wyjęciu z piekarnika podawaj od razu.
Zobacz inne pomysły na wykorzystanie kiełbasy:
Kiełbasa dla chłopa – smażona z pieczarkami i cebulą
Wiejski garnek z ziemniakami i kiełbasą – pyszny obiad dla całej rodziny
Kiełbasa po cygańsku – proste i smaczne danie na ciepło
Błyskawiczny makaron z kiełbasą
Zapiekanka warzywna z kiełbasą (z Warzywami na Patelnię)
Zostaw odpowiedź