Ciasto Don Juan to pyszny i efektowny domowy wypiek, który sprawdzi się na każdą okazję. Składa się z kakaowego biszkoptu na oleju nasączonego kawą, czekoladowego kremu budyniowego i cytrynowej pianki. Całość świetnie ze sobą współgra i tworzy wyjątkową kompozycję.
Ciasto wychodzi wysokie, podzielne i bardzo smaczne. Będzie ozdobą stołu podczas świąt czy innych rodzinnych uroczystości, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby umiliło zwykły szary dzień, jako deser do popołudniowej kawki.
Składniki na ciasto Don Juan:
Ciasto:
- 270 g mąki pszennej typ 450 lub 500
- 140 g oleju (użyłam rzepakowego)
- 120 g cukru
- 4 jajka rozmiar L
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Krem budyniowy:
- 750 ml mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego (2 x 40 g)
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżka mąki pszennej
- 200 g masła
- 50 g cukru
- 50 g orzechów (włoskich lub ziemnych)
- 100 g czekolady z orzechami
Cytrynowa pianka:
- 2 opakowania galaretki cytrynowej (2 x 75 g)
- 400 g śmietany 30%
- 400 g jogurtu greckiego
- 200 ml wody
Do nasączenia ciasta: napar z kawy
Przygotowanie
Ciasto
Jajka wyjmij wcześniej w lodówki, aby były w temperaturze pokojowej. Mąkę wymieszaj z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą.
Jajka wbij do miski i ubijaj na najwyższych obrotach miksera. Po około 2 minutach wsyp cukier i ubijaj do uzyskania jasnej, puszystej masy. Cały czas ubijając, wlej olej. Następnie zmniejsz obroty miksera i wsyp powoli mąkę. Miksuj do połączenia się składników.
Ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (24×24 cm) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piecz przez około 35 minut w trybie góra dół. Następnie ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Po wystudzeniu skrój odstającą górę ciasta, tak aby wyrównać wierzch. Skrojone kawałki rozkrusz palcami na małe okruszki.
Wyrównany blat ciasta nasącz około 2/3 szklanki mocnej kawy.
Krem budyniowy
Orzechy rozkrusz na małe kawałki np. tłukąc je tłuczkiem do mięsa. Do 200 ml mleka wysp proszek budyniowy, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Całość wymieszaj dokładnie na jednolitą mieszankę. Resztę mleka zagotuj z cukrem, masłem, orzechami i czekoladą. Kiedy mleko zacznie wrzeć, wlej do niego cienką stróżką mieszankę budyniową, cały czas energicznie mieszając np. rózgą kuchenną. Masę podgrzewaj i mieszaj do momentu, aż zrobi się gęsta.
Gorącą masę wylej na blat ciasta i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Cytrynowa pianka
Galaretki rozpuść w 200 ml gorącej wody i odstaw do ostudzenia. Śmietanę prosto z lodówki ubij na najwyższych obrotach miksera na sztywno. Cały czas miksując, dodawaj do śmietany po łyżce jogurtu. Na koniec cienką stróżką wlewaj powoli zimną, ale jeszcze płynną galaretkę cytrynową.
Piankę wylej na ostudzony krem budyniowy. Wierzch posyp odstawionymi wcześniej okruszkami ciasta.
Ciasto włóż do lodówki przynajmniej na 3 godziny, aby masy zastygły. Najlepiej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu.
Zobacz inne przepisy na ciasta z kremem:
Ciasto Majordomus – pyszna ozdoba stołu
Biszkopt z galaretką i mascarpone
Ciasto Don Rodrigo – pyszne połączenie czekolady i orzechów
Biszkopt z masą budyniową
Ciasto Kokosowa Blondynka
Jak zrobic napar z kawy
Napar z kawy to po prostu mocna kawa bez cukru.