Ciasto Marcinek bez pieczenia to smaczny, prosty do zrobienia i bardzo ładnie prezentujący się na stole deser, który skusi zarówno dzieci, jak i dorosłych. Sprawdzi się zarówno jako szybki deser do kawy, ale również na komunię czy inną rodzinną uroczystość.
Robi się go naprawdę błyskawicznie. Wystarczy ubić śmietanę i ułożyć naprzemiennie z herbatnikami na blaszce. Każdy sobie z tym poradzi. Jednak, żeby ciasto nabrało pełni smaku, należy uzbroić się w nieco cierpliwości. Smakuje najlepiej, kiedy herbatniki zmiękną pod wpływem bitej śmietany. Dlatego najlepiej szybko przygotować je wieczorem, przed pójściem spać, a na drugi dzień można już cieszyć się pysznym deserem.
Marcinek w wersji bez pieczenia smakuje jak oryginał, ale nie trzeba się męczyć z pieczeniem osobno kilku czy kilkunastu blatów ciasta.
Składniki na ciasto Marcinek bez pieczenia:
- 750 g herbatników
- 800 ml śmietany 30%
- 400 ml śmietany 18%
- 150 g cukru
- łyżeczka ekstraktu migdałowego
- garść płatków migdałów
Przygotowanie
Zimną śmietanę 30 % prosto z lodówki wlej do miski i ubij na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Cały czas miksując, dodaj śmietanę 18%, cukier i ekstrakt migdałowy. Ubijaj jeszcze przez 2-3 minuty. Bita śmietana powinna być sztywna i nie wylewać się z miski, nawet jeśli obróci się ją do góry nogami.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma wymiary 24×24 cm) ułóż herbatniki. Na nich rozsmaruj cienką warstwę (około 2 czubate łyżki) bitej śmietany i przykryj kolejną warstwą herbatników. Postępuj tak, aż do wykończenia składników. U mnie wyszło 7 warstw herbatników.
Ostatnią warstwę powinna tworzyć bita śmietana. Wierzch posyp uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Ciasto odstaw do lodówki na kilka godzin. Najlepiej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu, kiedy herbatniki zmiękną.
Zobacz przepisy na inne szybkie ciasta bez pieczenia:
Ciasto Malowana Lala – jogurtowiec z truskawkami bez pieczenia
Zostaw odpowiedź