Sernik z airfryera – zawsze wychodzi idealny

Sernik z airfryera – zawsze wychodzi idealny
Sernik z airfryera – zawsze wychodzi idealny

Sernik z airfryera zachowuje swoją wilgotność i puszystość, dzięki czemu jest niezwykle delikatny i kremowy, a ponadto nie opada. Ciasteczkowy spód i polewa czekoladowa świetnie uzupełniają jego smak. To doskonały pomysł na szybki i pyszny deser. Dzięki gorącemu powietrzu krążącemu wewnątrz airfryera sernik wypieka się równomiernie z każdej strony, co gwarantuje idealną konsystencję. Muszę przyznać, że żaden sernik upieczony w piekarniku nie wyszedł mi tak smaczny!

Sernik z airfryera – zawsze wychodzi idealny
Sernik z airfryera – zawsze wychodzi idealny

Składniki sernik z airfryera:

  • 0,5 kg twarogu sernikowego z wiaderka
  • 3 jajka rozmiar L
  • 1 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru ( około 40 g)
  • 100 g cukru (pół szklanki)
  • 60 ml oleju
  • 100 ml mleka 2%
  • łyżeczka aromatu migdałowego (lub innego)

Spód:

  • około 100 g herbatników lub innych kruchych ciasteczek
  • łyżka masłą orzechowego (możesz pominąć i dodać nieco więcej wody)
  • 3-4 łyżki wody

Polewa:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki kakao
  • łyżka migdałów w płatkach

Przygotowanie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ser i mleko wyjmij wcześniej z lodówki. Jajka wbij do miski i ubijaj na jasną i puszystą masę na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec ubijania wsyp cukier.

Cały czas ubijając, dodaj połowę sera, wsypuj budyń, cienką stróżką wlej olej, mleko i aromat migdałowy. Na koniec dodaj resztę twarogu.

Przygotuj spód ciasta. Ciasteczka rozdrobnij w misie blendera na okruszki. Dodaj do nich masło orzechowe i wodę. Wymieszaj, aż powstanie lekko klejąca się, jednolita masa.

Tak przygotowany spód wyłóż na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia (np. tortownica o średnicy 18cm). Wyrównaj i dociśnij łyżką, aby był wszędzie tej samej wysokości. Na spód wylej masę serową.

Blaszkę włóż do koszyka airfryera. W moim urządzeniu Cosori Dual Blaze Air Fryer ustawiłam program pieczenie, temperaturę 160 C i czas 45 minut. W zależności od urządzenia czas pieczenia może się różnić. Po upieczeniu sernik wyjmij i odstaw do wystudzenia.

Przygotuj polewę. Do rondelka włóż czekoladę, kakao i jogurt. Podgrzewaj, cały czas mieszając, aż powstanie jednolita masa. Polewę wylej na wierzch sernika i rozsmaruj po całej powierzchni. Posyp płatkami migdałów.

Sernik z airfryera – zawsze wychodzi idealny
Sernik z airfryera – zawsze wychodzi idealny

Zobacz inne przepisy na sernik:

Ciasto Kapryśnica – sernik gotowany z bitą śmietaną

Puszysty sernik na herbatnikach – prosty i szybki przepis

Sernik na kruchym spodzie z orzechami i kruszonką – sprawdzony przepis

Aksamitny sernik z bezą

Sernikobrownie – pyszne ciasto czekoladowe z dodatkiem sera