Ciasta i desery

Sernik z airfryera – zawsze wychodzi idealny

Sernik z airfryera zachowuje swoją wilgotność i puszystość, dzięki czemu jest niezwykle delikatny i kremowy, a ponadto nie opada. Ciasteczkowy spód i polewa czekoladowa świetnie uzupełniają jego smak. To doskonały pomysł na szybki i pyszny deser. Dzięki gorącemu powietrzu krążącemu wewnątrz airfryera sernik wypieka się równomiernie z każdej strony, co gwarantuje idealną konsystencję. Muszę przyznać, że żaden sernik upieczony w piekarniku nie wyszedł mi tak smaczny!

Sernik z airfryera – zawsze wychodzi idealny

Składniki sernik z airfryera:

  • 0,5 kg twarogu sernikowego z wiaderka
  • 3 jajka rozmiar L
  • 1 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru ( około 40 g)
  • 100 g cukru (pół szklanki)
  • 60 ml oleju
  • 100 ml mleka 2%
  • łyżeczka aromatu migdałowego (lub innego)

Spód:

  • około 100 g herbatników lub innych kruchych ciasteczek
  • łyżka masłą orzechowego (możesz pominąć i dodać nieco więcej wody)
  • 3-4 łyżki wody

Polewa:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki kakao
  • łyżka migdałów w płatkach

Przygotowanie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ser i mleko wyjmij wcześniej z lodówki. Jajka wbij do miski i ubijaj na jasną i puszystą masę na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec ubijania wsyp cukier.

Cały czas ubijając, dodaj połowę sera, wsypuj budyń, cienką stróżką wlej olej, mleko i aromat migdałowy. Na koniec dodaj resztę twarogu.

Przygotuj spód ciasta. Ciasteczka rozdrobnij w misie blendera na okruszki. Dodaj do nich masło orzechowe i wodę. Wymieszaj, aż powstanie lekko klejąca się, jednolita masa.

Tak przygotowany spód wyłóż na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia (np. tortownica o średnicy 18cm). Wyrównaj i dociśnij łyżką, aby był wszędzie tej samej wysokości. Na spód wylej masę serową.

Blaszkę włóż do koszyka airfryera. W moim urządzeniu Cosori Dual Blaze Air Fryer ustawiłam program pieczenie, temperaturę 160 C i czas 45 minut. W zależności od urządzenia czas pieczenia może się różnić. Po upieczeniu sernik wyjmij i odstaw do wystudzenia.

Przygotuj polewę. Do rondelka włóż czekoladę, kakao i jogurt. Podgrzewaj, cały czas mieszając, aż powstanie jednolita masa. Polewę wylej na wierzch sernika i rozsmaruj po całej powierzchni. Posyp płatkami migdałów.

Sernik z airfryera – zawsze wychodzi idealny

Zobacz inne przepisy na sernik:

Ciasto Kapryśnica – sernik gotowany z bitą śmietaną

Puszysty sernik na herbatnikach – prosty i szybki przepis

Sernik na kruchym spodzie z orzechami i kruszonką – sprawdzony przepis

Aksamitny sernik z bezą

Sernikobrownie – pyszne ciasto czekoladowe z dodatkiem sera

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

  • W jaki sposób wpływa rodzaj urządzenia? Temperatura ta sama i czas też?

    • Trudno powiedzieć, na innym tego typu urzędzeniu nie próbowałam. Ogólnie raczej temparetura i czas powinny być te same, ale pod koniec pieczenia radzę kontrolować czy sernik się np zbyt nie przypieka, ewentualnie wydłużyć czas, jeśli miejscami będzie płynny.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago