Sernik z airfryera – zawsze wychodzi idealny
Sernik z airfryera zachowuje swoją wilgotność i puszystość, dzięki czemu jest niezwykle delikatny i kremowy, a ponadto nie opada. Ciasteczkowy spód i polewa czekoladowa świetnie uzupełniają jego smak. To doskonały pomysł na szybki i pyszny deser. Dzięki gorącemu powietrzu krążącemu wewnątrz airfryera sernik wypieka się równomiernie z każdej strony, co gwarantuje idealną konsystencję. Muszę przyznać, że żaden sernik upieczony w piekarniku nie wyszedł mi tak smaczny!
Spód:
Polewa:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ser i mleko wyjmij wcześniej z lodówki. Jajka wbij do miski i ubijaj na jasną i puszystą masę na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec ubijania wsyp cukier.
Cały czas ubijając, dodaj połowę sera, wsypuj budyń, cienką stróżką wlej olej, mleko i aromat migdałowy. Na koniec dodaj resztę twarogu.
Przygotuj spód ciasta. Ciasteczka rozdrobnij w misie blendera na okruszki. Dodaj do nich masło orzechowe i wodę. Wymieszaj, aż powstanie lekko klejąca się, jednolita masa.
Tak przygotowany spód wyłóż na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia (np. tortownica o średnicy 18cm). Wyrównaj i dociśnij łyżką, aby był wszędzie tej samej wysokości. Na spód wylej masę serową.
Blaszkę włóż do koszyka airfryera. W moim urządzeniu Cosori Dual Blaze Air Fryer ustawiłam program pieczenie, temperaturę 160 C i czas 45 minut. W zależności od urządzenia czas pieczenia może się różnić. Po upieczeniu sernik wyjmij i odstaw do wystudzenia.
Przygotuj polewę. Do rondelka włóż czekoladę, kakao i jogurt. Podgrzewaj, cały czas mieszając, aż powstanie jednolita masa. Polewę wylej na wierzch sernika i rozsmaruj po całej powierzchni. Posyp płatkami migdałów.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…
View Comments
W jaki sposób wpływa rodzaj urządzenia? Temperatura ta sama i czas też?
Trudno powiedzieć, na innym tego typu urzędzeniu nie próbowałam. Ogólnie raczej temparetura i czas powinny być te same, ale pod koniec pieczenia radzę kontrolować czy sernik się np zbyt nie przypieka, ewentualnie wydłużyć czas, jeśli miejscami będzie płynny.