Ciasta i desery

Sernik z airfryera – zawsze wychodzi idealny

Sernik z airfryera zachowuje swoją wilgotność i puszystość, dzięki czemu jest niezwykle delikatny i kremowy, a ponadto nie opada. Ciasteczkowy spód i polewa czekoladowa świetnie uzupełniają jego smak. To doskonały pomysł na szybki i pyszny deser. Dzięki gorącemu powietrzu krążącemu wewnątrz airfryera sernik wypieka się równomiernie z każdej strony, co gwarantuje idealną konsystencję. Muszę przyznać, że żaden sernik upieczony w piekarniku nie wyszedł mi tak smaczny!

Sernik z airfryera – zawsze wychodzi idealny

Składniki sernik z airfryera:

  • 0,5 kg twarogu sernikowego z wiaderka
  • 3 jajka rozmiar L
  • 1 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru ( około 40 g)
  • 100 g cukru (pół szklanki)
  • 60 ml oleju
  • 100 ml mleka 2%
  • łyżeczka aromatu migdałowego (lub innego)

Spód:

  • około 100 g herbatników lub innych kruchych ciasteczek
  • łyżka masłą orzechowego (możesz pominąć i dodać nieco więcej wody)
  • 3-4 łyżki wody

Polewa:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki kakao
  • łyżka migdałów w płatkach

Przygotowanie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ser i mleko wyjmij wcześniej z lodówki. Jajka wbij do miski i ubijaj na jasną i puszystą masę na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec ubijania wsyp cukier.

Cały czas ubijając, dodaj połowę sera, wsypuj budyń, cienką stróżką wlej olej, mleko i aromat migdałowy. Na koniec dodaj resztę twarogu.

Przygotuj spód ciasta. Ciasteczka rozdrobnij w misie blendera na okruszki. Dodaj do nich masło orzechowe i wodę. Wymieszaj, aż powstanie lekko klejąca się, jednolita masa.

Tak przygotowany spód wyłóż na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia (np. tortownica o średnicy 18cm). Wyrównaj i dociśnij łyżką, aby był wszędzie tej samej wysokości. Na spód wylej masę serową.

Blaszkę włóż do koszyka airfryera. W moim urządzeniu Cosori Dual Blaze Air Fryer ustawiłam program pieczenie, temperaturę 160 C i czas 45 minut. W zależności od urządzenia czas pieczenia może się różnić. Po upieczeniu sernik wyjmij i odstaw do wystudzenia.

Przygotuj polewę. Do rondelka włóż czekoladę, kakao i jogurt. Podgrzewaj, cały czas mieszając, aż powstanie jednolita masa. Polewę wylej na wierzch sernika i rozsmaruj po całej powierzchni. Posyp płatkami migdałów.

Sernik z airfryera – zawsze wychodzi idealny

Zobacz inne przepisy na sernik:

Ciasto Kapryśnica – sernik gotowany z bitą śmietaną

Puszysty sernik na herbatnikach – prosty i szybki przepis

Sernik na kruchym spodzie z orzechami i kruszonką – sprawdzony przepis

Aksamitny sernik z bezą

Sernikobrownie – pyszne ciasto czekoladowe z dodatkiem sera

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

  • W jaki sposób wpływa rodzaj urządzenia? Temperatura ta sama i czas też?

    • Trudno powiedzieć, na innym tego typu urzędzeniu nie próbowałam. Ogólnie raczej temparetura i czas powinny być te same, ale pod koniec pieczenia radzę kontrolować czy sernik się np zbyt nie przypieka, ewentualnie wydłużyć czas, jeśli miejscami będzie płynny.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

3 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago