Piernik z kremem – pyszne i szybkie ciasto na każdą okazję

Piernik z kremem – pyszne i szybkie ciasto na każdą okazję
Piernik z kremem – pyszne i szybkie ciasto na każdą okazję

Piernik z kremem grysikowo-budyniowym to prosty, szybki do przygotowania i pyszny wypiek, który przypadnie do gustu każdemu. Połączenie aromatycznego piernika, delikatnego kremu i polewy czekoladowej tworzy pyszną kompozycję. To ciasto idealne na święta, rodzinne spotkania, urodziny czy po prostu na słodki podwieczorek.

Składniki na piernik z kremem (blaszka 28×23 cm):

  • 3 jajka rozmiar L
  • 180 g cukru (3/4 szklanki)
  • 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
  • 250 ml oleju (szklanka)
  • 340 g jogurtu naturalnego
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika (można więcej jeśli lubicie bardziej korzenny aromat)
  • 150 g dżemu z czarnej i czerwonej porzeczki (mogą też być powidła śliwkowe)

 

Krem:

  • 1,3 litra mleka
  • 3 opakowania budyniu waniliowego
  • 3 żółtka
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 100 g cukru

 

Polewa:

  • 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 2 łyżki kakao
  • 50 ml mleka

 

Przygotowanie

Piernik

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, więc jajka i jogurt wyjmij wcześniej z lodówki.

Mąkę przesiej przez sito i wymieszaj z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika.

Jajka ubij na najwyższych obrotach miksera na jasną i puszystą masę. Pod koniec ubijania dodaj cukier. Następnie zmniejsz obroty miksera na średnie i cały czas ubijając dodaj mąkę. Po chwili wlej olej, jogurt i dżem. Całość jeszcze chwilę miksuj do powstania jednolitej masy.

Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piecz około 35 minut (do tzw. suchego patyczka) w trybie góra-dół. Ciasto wyjmij z piekarnika i studź w temperaturze pokojowej.

Wystudzony piernik wyjmij z blaszki i przekrój na dwa równe blaty.

Krem

Około 1 l mleka zagotuj z cukrem. Resztę mleka wymieszaj (najlepiej rózgą kuchenną) z proszkiem budyniowym, kaszą manną i żółtkami. Gotową mieszankę wlej cienką stróżką do gotującego się mleka. Całość energicznie mieszaj do czasu, aż budyń się zagotuje i zgęstnieje.

Gorący budyń wylej na spodni blat piernika. Nakryj go drugim kawałkiem ciasta. Całość odstaw, aż budyń przestygnie.

Polewa czekoladowa

W rondelku podgrzewaj czekoladę połamaną na kostki z mlekiem i kakao. Mieszaj, aż powstanie jednolita masa. Wylej ją na wierzch ciasta. Kiedy polewa przestygnie, ciasto odstaw do lodówki na 2-3 godziny.

 

Piernik z kremem – pyszne i szybkie ciasto na każdą okazję
Piernik z kremem – pyszne i szybkie ciasto na każdą okazję

 

Zobacz przepisy na inne ciasta piernikowe:

Ciasto piernikowe “Kopernik” z kremem orzechowym i polewą czekoladową

Najlepszy piernik błyskawiczny

Ciasto Przynęta Brzyduli – piernikowy biszkopt z masą grysikową

Muffinki piernikowe