Piernik z kremem grysikowo-budyniowym to prosty, szybki do przygotowania i pyszny wypiek, który przypadnie do gustu każdemu. Połączenie aromatycznego piernika, delikatnego kremu i polewy czekoladowej tworzy pyszną kompozycję. To ciasto idealne na święta, rodzinne spotkania, urodziny czy po prostu na słodki podwieczorek.
Składniki na piernik z kremem (blaszka 28×23 cm):
- 3 jajka rozmiar L
- 180 g cukru (3/4 szklanki)
- 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
- 250 ml oleju (szklanka)
- 340 g jogurtu naturalnego
- łyżeczka sody
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżki przyprawy do piernika (można więcej jeśli lubicie bardziej korzenny aromat)
- 150 g dżemu z czarnej i czerwonej porzeczki (mogą też być powidła śliwkowe)
Krem:
- 1,3 litra mleka
- 3 opakowania budyniu waniliowego
- 3 żółtka
- 5 łyżek kaszy manny
- 100 g cukru
Polewa:
- 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
- 2 łyżki kakao
- 50 ml mleka
Przygotowanie
Piernik
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, więc jajka i jogurt wyjmij wcześniej z lodówki.
Mąkę przesiej przez sito i wymieszaj z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika.
Jajka ubij na najwyższych obrotach miksera na jasną i puszystą masę. Pod koniec ubijania dodaj cukier. Następnie zmniejsz obroty miksera na średnie i cały czas ubijając dodaj mąkę. Po chwili wlej olej, jogurt i dżem. Całość jeszcze chwilę miksuj do powstania jednolitej masy.
Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piecz około 35 minut (do tzw. suchego patyczka) w trybie góra-dół. Ciasto wyjmij z piekarnika i studź w temperaturze pokojowej.
Wystudzony piernik wyjmij z blaszki i przekrój na dwa równe blaty.
Krem
Około 1 l mleka zagotuj z cukrem. Resztę mleka wymieszaj (najlepiej rózgą kuchenną) z proszkiem budyniowym, kaszą manną i żółtkami. Gotową mieszankę wlej cienką stróżką do gotującego się mleka. Całość energicznie mieszaj do czasu, aż budyń się zagotuje i zgęstnieje.
Gorący budyń wylej na spodni blat piernika. Nakryj go drugim kawałkiem ciasta. Całość odstaw, aż budyń przestygnie.
Polewa czekoladowa
W rondelku podgrzewaj czekoladę połamaną na kostki z mlekiem i kakao. Mieszaj, aż powstanie jednolita masa. Wylej ją na wierzch ciasta. Kiedy polewa przestygnie, ciasto odstaw do lodówki na 2-3 godziny.
Zostaw odpowiedź