Drożdżowe paszteciki z kapustą i pieczarkami

Drożdżowe paszteciki z kapustą i pieczarkami
Drożdżowe paszteciki z kapustą i pieczarkami

Drożdżowe paszteciki z kapustą i pieczarkami to przepyszna i aromatyczna przekąska, która sprawdzi się na wiele okazji. Ich lekko chrupiąca skórka oraz aromatyczne nadzienie sprawiają, że trudno się im oprzeć. Doskonałe zarówno na ciepło, jak i na zimno, paszteciki sprawdzą się jako przekąska, dodatek do obiadu czy kolacji. Dla mnie najlepsze są podane z kubkiem czerwonego barszczu.

 

Składniki na paszteciki z kapustą i pieczarkami (około 60 sztuk):

Ciasto:

    • 750 g mąki pszennej typ 500
    • 50 g świeżych drożdży
    • 300 ml mleka
    • 80 ml oleju
    • 2 jajka rozmiar L
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1 łyżeczka soli

Farsz:

    • 750 g kiszonej kapusty
    • 1 duża cebula
    • 500 g pieczarek
    • po kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych
    • sól, pieprz do smaku

Ponadto:

jajko do posmarowania ciasta,

sezam do posypania

 

Przygotowanie

Ciasto

Rozkrusz drożdże i wymieszaj z cukrem, łyżką mąki i 1/4 szklanki ciepłego mleka. Przykryj rozczyn ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, aby wyrósł. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj jajko, sól, olej i resztę ciepłego mleka. Dodaj wyrośnięty rozczyn i wyrób gładkie i elastyczne ciasto za pomocą robota z hakiem lub ręcznie.

Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na około godzinę, przykryte ściereczką, aby podwoiło swoją objętość.

Farsz

Odciśnij dokładnie kiszoną kapustę i pokrój ją na mniejsze kawałki. Przełóż kapustę do garnka, zalej około 2 szklankami wody, dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj kapustę na wolnym ogniu przez około 30 minut. Odcedź kapustę, wyjmij ziele angielskie i liście laurowe i odstaw do wystygnięcia.

Pokrój pieczarki i cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzej cienką warstwę oleju i wrzuć na najpierw cebulę, a po 3 minutach pieczarki. Składniki smaż, aż się zarumienią.

Dodaj do pieczarek i cebuli ugotowaną kapustę. Przypraw solą i pieprzem do smaku i dokładnie wymieszaj. Odstaw farsz do wystygnięcia.

Paszteciki

Przenieś wyrośnięte ciasto na stolnicę i wyrób krótko. Podziel ciasto na kule wielkości mandarynki.

Rozwałkuj każdą kulę na cienki prostokąt. Nałóż farsz na środek każdego prostokąta i rozsmaruj równomiernie, zostawiając wolne brzegi. Zwiń ciasto z farszem w rulon i pokrój na kawałki co około 5 cm.

Ułóż paszteciki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj paszteciki ściereczką i odstaw na około 20 minut, aby podrosły. Posmaruj paszteciki roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem lub innymi ziarnami (opcjonalnie).

Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Piecz paszteciki przez około 25 minut w trybie góra-dół, aż będą złocistobrązowe.

Drożdżowe paszteciki z kapustą i pieczarkami
Drożdżowe paszteciki z kapustą i pieczarkami

Zobacz inne przepisy na paszteciki:

Błyskawiczne paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami

Paszteciki drożdżowe z mięsem mielonym

Kruche paszteciki z pieczarkami – pyszna przekąska do barszczu

Sakiewki z ciasta francuskiego z kurczakiem