Oponki serowe z piekarnika – puszyste i mięciutkie

Oponki serowe z piekarnika – puszyste i mięciutkie
Oponki serowe z piekarnika – puszyste i mięciutkie

Oponki serowe z piekarnika są równie pyszne, mięciutkie i puszyste jak te smażone na głębokim tłuszczu, ale za to o wiele mniej kaloryczne i ciężkostrawne. Kiedy poczęstowałam nimi moją mamę nawet się nie zorientowała, że były pieczone, a nie smażone. Przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku zachowają świeżość przez 2-3 dni.

Składniki na oponki serowe z piekarnika (około 26 sztuk):

  • 250 g sera białego półtłustego
  • 550 g mąki pszennej (typ 500, ale może też być pełnoziarnista)
  • 250 ml mleka 2%
  • 4 łyżki oleju
  • 3 jajka rozmiar L
  • 50 g drożdży
  • 100 g cukru

 

Przygotowanie

Najpierw przygotowuj rozczyn z drożdży. Drożdże rozkrusz do miseczki. Dodaj po łyżce mąki i cukru oraz 150 ml ciepłego mleka. Mieszaj przez chwilę, aż drożdże się rozpuszczą, następnie miseczkę odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.

Twaróg zmiel w maszynce do mięsa lub przeciśnij przez praskę.

Mąkę pszenną przesiej do miski. Dodaj do niej 2 jajka i 1 żółtko, twaróg (wyjęte wcześniej z lodówki, aby nie były zimne), resztę ciepłego mleka, olej, cukier i wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Ciasto wyrabiaj ręcznie albo za pomocą miksera z hakiem przez około 8-10 minut. Powinno być dość luźne. Miskę z ciastem nakryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.

Po tym czasie ciasto przełóż na blat lub stolnicę, oprósz około dwoma łyżkami mąki i wyrabiaj przez chwilę, aż przestanie kleić się do dłoni. Podziel je na dwie części. Jedną z nich rozwałkuj na placek grubości około 2,5 cm. Jeśli ciasto jeszcze lepi się do wałka, możesz je delikatnie posypać mąką. Z ciasta wykrawaj szklanką koła, a na środku każdego koła wykrawaj kieliszkiem mniejsze. Ciasto, które pozostanie po wykrawaniu oponek, ponownie zagnieć i rozwałkuj. Krążki ciasta układaj w odstępach na dużej blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, nakryj ściereczką i odstaw na około 20-25 minut, aby podrosły.

Pieczenie

Oponki posmaruj roztrzepanym widelcem białkiem jajka i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 C. Piecz przez około 25 minut w trybie góra-dół. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do wystudzenia.

Wystudzone oponki możesz posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem.

Oponki serowe z piekarnika – puszyste i mięciutkie
Oponki serowe z piekarnika – puszyste i mięciutkie

Zobacz inne przepisy na Tłusty Czwartek:

Pączki z budyniem – domowe, ekstra puszyste i mięciutkie

Kruche faworki na śmietanie – sprawdzony przepis na chrusty

Pączki w 15 minut – pyszne mini pączusie z ricottą

Szybkie oponki z serków homogenizowanych

Oponki drożdżowe zaparzane – długo zachowują świeżość