Air Fryer

Bułki z serka wiejskiego – zrobisz w pół godziny z air fryerem

Bułki z serka wiejskiego robi się prosto i błyskawicznie, a wychodzą bardzo smaczne, mięciutkie, delikatne i puszyste. Dzięki dodatkowi serka wiejskiego, są bogate w białko i cenne składniki odżywcze. To idealna propozycja dla tych, którzy chcą cieszyć się smakiem domowego pieczywa, jednocześnie dbając o zdrowie i linię.

Przepis można dowolnie modyfikować dodając inne zioła i przyprawy, słonecznik, czy pestki dyni, a także inny rodzaj mąki np. orkiszową.

Z czym podać bułki z serka wiejskiego?

Można je przekroić, posmarować masłem, serkiem kanapkowym czy pastą jajeczną, ułożyć wędlinę i warzywa – mamy wtedy pyszne kanapki. Można je także podać jako dodatek do zupy, burgerów, jajecznicy czy sałatek.

Składniki na bułki z serka wiejskiego (4 sztuki):

  • 200 g serka wiejskiego
  • 160 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 jajko rozmiar L
  • 2 łyżki siemienia lnianego złocistego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • po 1/2 łyżeczki bazylii i czosnku staropolskiego
  • szczypta soli

 

Przygotowanie

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, więc serek i jajko wyjmij wcześniej z lodówki. Suche składniki, czyli mąkę, siemię lniane, sól, proszek do pieczenia i zioła wymieszaj ze sobą. Serek wiejski wymieszaj z jajkiem. Wszystkie składniki przełóż do jednej miski, najpierw wymieszaj łyżką, a potem już ręcznie zagnieć ciasto. Możesz podsypać delikatnie mąką, jeśli jest zbyt lepiące. Ciasto podziel na 4 części i uformuj okrągłe bułeczki.

Przełóż je do naczynia do zapiekania i piecz w air fryerze przez 20 minut w 180 C. Bułki możesz również upiec w piekarniku, wtedy czas pieczenia będzie nieco dłuższy 25-30 minut.

Bułki z serka wiejskiego – zrobisz w pół godziny z air fryerem

Zobacz inne przepisy na domowe pieczywo:

Chleb z gara, czyli pieczony w naczyniu żaroodpornym

Bułki z mlekiem w proszku – puszyste bułeczki pszenne

Chleb pszenny na suchych drożdżach – prosty i szybki przepis

Bułki pszenne na jogurcie

Bułeczki kukurydziane z sezamem – pyszne domowe pieczywo

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

20 godzin ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago