Proteinowe wrapy są delikatne, elastyczne i bogate w białko, dzięki czemu sprawdzą się zarówno na śniadanie, lunch, jak i kolację. Ich bazą jest twaróg i jajka, co sprawia, że są nie tylko zdrowe, ale i niezwykle proste w przygotowaniu.
Z czym podać proteinowe wrapy?
Wrapy są bardzo uniwersalne i można je podać na wiele sposobów! W przepisie opisuję moją wersję podania, natomiast poniżej kilka innych propozycji:
1. Na wytrawnie:
✅ Warzywami i hummus – dodaj plasterki ogórka, papryki, rukolę i pastę z ciecierzycy
✅ Kurczak i awokado – grillowany kurczak, plasterki awokado, sałata i jogurtowy sos czosnkowy
✅ Łosoś i kremowy serek – wędzony łosoś, serek śmietankowy, kapary i świeży koperek
✅ Feta i szpinak – Feta, szpinak, pomidorki koktajlowe i sos musztardowy
2. Na słodko:
✅ Masło orzechowe i banan – posmaruj wrapy masłem orzechowym i dodaj plasterki banana
✅ Twaróg i owoce– twaróg z jogurtem, truskawki, borówki i odrobina miodu
✅ Czekolada i orzechy – serek waniliowy, orzechy i wiórki czekolady
Składniki na proteinowe wrapy (4 sztuki):
- 250 g twarogu półtłustego
- 5 jajek rozmiar L
- sól, pieprz czarny, czosnek granulowany lub inne ulubione zioła i przyprawy
Dodatkowo np.: sałata, serek kanapkowy, wędlina, pieczona papryka
Przygotowanie
Jajka i twaróg powinny być w temperaturze pokojowej, więc wyjmij je wcześniej z lodówki. Białka jajek oddziel od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera na sztywno. Żółtka jajek zmiksuj blenderem z twarogiem. Do masy twarogowej dodaj białka, zioła i przyprawy. Całość wymieszaj łyżką.
Masę jajeczną rozsmaruj na dużej blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 i piecz przez 15 minut w trybie góra-dół.
Po wyjęciu z piekarnika odstaw do wystudzenia. Następnie upieczonego wrapa odwróć do góry nogami ostrożnie zdejmij z wierzchu papier do pieczenia. Wrapa przekrój na 4 prostokąty.
Ja gotowe wrapy posmarowałam serkiem kanapkowym, ułożyłam liście sałaty, wędlinę, paski pieczonej papryki i całość zwinęłam w rulon.

Zostaw odpowiedź