Cytrynowiec to ciasto, które nie tylko zachwyca smakiem, ale również prezentuje się niezwykle apetycznie. Ten deser składa się z puszystego biszkoptu, intensywnie cytrynowego lemon curd, delikatnej pianki jogurtowej i orzeźwiającej galaretki. Idealny na wiosenne i letnie przyjęcia, ale równie dobrze sprawdzi się jako słodki akcent na co dzień.

Składniki na Cytrynowiec:
Biszkopt:
- 3 białka
- 2 całe jajka
- 80 g mąki pszennej typ 450 lub pełnoziarnistej
- 80 g cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 cytryny
Lemon curd:
- 50 g masła
- 100 g cukru
- sok z 3 cytryn
- 3 żółtka
- 1 całe jajko
Pianka jogurtowa:
- 2 opakowania galaretki cytrynowej
- 400 g wody
- 400 g jogurtu naturalnego gęstego
Galaretka:
- 2 opakowania galaretki cytrynowej
- 600 ml wody
Przygotowanie
Biszkopt
Jajka i białka jajek (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbij do miski i ubijaj na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 10 minut. Pod koniec ubijania dodaj cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, dodaj przesianą mąkę wymieszaną z skórką z cytryny i proszkiem do pieczenia. Masę wylej na blaszkę (24×24 cm), której dno jest wyłożone papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piecz około 20 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studź przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmij je, przełóż na deskę do krojenia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Wystudzone ciasto przekrój na dwa równe blaty.
Lemon curd
Jajko i żółtka przełóż do rondelka i wymieszaj rózgą kuchenną z cukrem. Dodaj masło i całość zaczynaj podgrzewać na niewielkim ogniu.
Kiedy masło i cukier się roztopi dodaj sok z cytryny. Całość podgrzewaj (na małym ogniu!), energicznie mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Nie doprowadzaj do wrzenia. Lemon curd odstaw do wystudzenia.
Pianka jogurtowa
Galaretki rozpuść w 400 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia. Kiedy będzie zimna, ale jeszcze płynna, ubijaj na najwyższych obrotach miksera przez kilka minut, aż powstanie jasna pianka. Nie przerywając miksowania do pianki dodawaj po łyżce jogurtu greckiego. Ubijaj jeszcze chwilę, aż powstanie jednolita masa. Piankę odstaw na 5 minut, aż zacznie tężeć.
Galaretka
Galaretki rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do wystudzenia.
Złożenie ciasta
Na spodni blat biszkoptu wyłóż lemon curd, rozsmaruj po całej powierzchni i przykryj drugim biszkoptem. Na wierzch wylej piankę jogurtową i wyrównaj. Ciasto włóż do lodówki przynajmniej na godzinę. Po tym czasie na wierzch wylej tężejącą galaretkę cytrynową. Ciasto ponownie włóż do lodówki na kilka godzin.

Zostaw odpowiedź